LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 31/08 2018
LYNKURS OM NORDLANDSBÅTEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Onsdag kveld (29.8) var hele ensemblet fra Nordland Teater som er med på kirkespillet «Petter» en tur på Hemnesberget for å lære om nordlandsbåten. Et musikalsk kirkespill som er et samarbeid mellom Nordland Teater, MiNensemblet og Vocal Art, pluss noen lokale kor der teateret skal turnere om ikke lenge.

På rimelig kort tid skulle Steinar Jørgensen gi skuespillerne en kjapp innføring i bruk av en nordlandsbåt, og om ord og uttrykk relatert til den sagnombruste båttypen. Han hadde plassert stor-åttringen «Hemnes» og en mindre nordlandsbåt langs gjestebrygga ved Båtstua på Hemnesberget.

Steinar Jørgensen gikk effektivt og grundig til verks, og han hadde ei vitebegjærlig forsamling foran seg der han forklarte inngående om tauverk, ballast, årer, mast og seil. Ord og uttrykk som toppsegl, råsegl, snesegl, brasene, halsene, siri, løftingen og mye, mye mer er ikke i det daglige vokabular for verken skuespillere eller folk flest, og Steinar viste og forklarte og svarte på mangt et spørsmål om hvordan man håndterte en nordlandsbåt. Skuespillerne vil helst gjøre alt så riktig som mulig når de først involverer en nordlandsbåt i stykket de skal fremføre, selv om det hele skal foregå i langt tryggere omgivelser enn på et frådende og opprørt storhav.

Om bare få dager er det urpremiere på et spennende musikkspill basert på salmer etter dikterpresten Petter Dass. Som en viktig del av forestillingen er planen at en mindre nordlandsbåt med rigg og seil skal plasseres i kirkerommet. Og den skal ikke bare stå der, men også være en viktig del av regi og fremførelse. Med kun få dager igjen til urpremieren i Alstahaug kirke den 9. september, følte teamet som jobber med produksjonen på teateret at de ville skaffe seg bedre kunnskap og oversikt over nordlandsbåtens mange særegenheter, og tok derfor kontakt med Steinar Jørgensen. Han har etter hvert skaffet seg grundig kompetanse på området, både gjennom bygging av flere nordlandsbåter, og bruk av dem. For skuespillerne var det viktig at jo bedre man kjenner til detaljene, jo bedre vil man kunne gjenskape litt troverdig magi når musikkspillet etterhvert skal fremføres i 9 kirker i Nordland.

Skuespillerne som var på studietur til Hemnes og skal delta i det musikalske kirkespillet om ikke lenge er: Hans-Erik Dyvik Husby, Stein Elvestad, Hilde Stensland, Håkon P. Christensen, Ingrid Steinholt Mortensen og Isak Adriansen. Dessuten deltok instruktør Kristin Jørgensen og lysmester Nils Chr. Hansen på opplegget i Marinaen på Hemnesberget onsdag kveld.

Nordland Teater har sikret seg Hans-Erik Dyvik Husby til å spille den sagnomsuste Petter Dass. Den velkjente Dysvik Husby har en solid karriere å vise til. Han er kanskje mest kjent som tidligere frontfigur i det norske punk- og hardrockbandet Turboneger.

Kirkespillet vil være et møte med de kjente salmene i 9 flotte kirker langs kysten i 3 regioner i fylket. Det vil fokusere på kunstneren Petter Dass og hvordan naturen og elementene og kystfolkets egen historie ble en sentral del av hans diktning.

Foto: Tore M Furuhatt

Steinar Jørgensen med en lydhør forsamling fra Nordland Teater som vil lære om nordlandsbåten.


Foto: Tore M Furuhatt

Nordland Teater sitt ensemble som jobber med kirkespillet «Petter». Fra venstre: Han-Erik Dyvik Husby, Ingrid Steinholdt Mortensen, Kristin Jørgensen (instruktør), Nils Hansen (lysmester), Håkon P. Christensen, Hilde Stensland, Stein Elvestad og Isak Adriansen.


Foto: Tore M Furuhatt

Slik heises storseilet, forklarer Steinar Jørgensen.


Foto: Tore M Furuhatt

Hans-Erik Dyvik Husby som skal spille Petter Dass fulgte nøye med på Steinar Jørgensens forklaringer.


Foto: Tore M Furuhatt

Kristin Jørgensen, teaterinstruktør og regiansvarlig på kirkespillet «Petter» studerte nøye Steinar Jørgensens instruksjoner i bruk av diverse tauverk.


Foto: Tore M Furuhatt

Hilde Stensland dokumenterte med mobilen.


Foto: Tore M Furuhatt

Alt av tauverk har ulike navn og funksjoner.


Foto: Tore M Furuhatt

Steinar Jørgensen er god til å formidle sine kunnskaper om nordlandsbåten.


Foto: Tore M Furuhatt

Lydhøre teaterfolk


Foto: Tore M Furuhatt

Skuespillerne var ivrige på å stille spørsmål


Foto: Tore M Furuhatt

Årer er ikke bare to planker. De vitebegjærlige fikk ei grundig forklaring på både hvordan de lages og brukes, både til å ro med og til å styre eller stake med.


Foto: Tore M Furuhatt

Steinar Jørgensen sikret seg et bilde av «Petter» Hans-Erik Dyvik Husby og medskuespillerne Ingrid S Mortensen og Hilde Stensland.

Ved toref, kl 10:56