LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 26/08 2018
PRAKTBOK OM NORDLANDSBÅTEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Om det er noe Ulf Mikalsen - «Båtbygger’n på Kjerringøy» - ikke vet om nordlandsbåten, er det neppe verd å vite. Nå har han skapt ei bok som alle med sans for tradisjonsbåter som nordlandsbåten er, enten man er båtbygger eller ikke, burde ha i sin bokhylle.

Boka er ganske svær. Ytre mål på dette praktverket er hele 29x24 cm, noe som gir god plass til store bilder. Flott gjengitt i trykken på 150 gr. gloss papir. Og det er hele 266 innholdsrike sider i dette bokverket. Sider som er godt utnyttet til en mengde flotte bilder. De fleste tatt av Ulf Mikalsen selv, men også proffe bidrag fra hemnesværing og fotograf Ernst Furuhatt og flere andre. Blant annet fra da «Hemnes» ble døpt og sjøsatt på Hemnesberget under Båt- og fjordfestivalen 2015. Og naturligvis masser av matnyttige tekster. Det hele er også krydret med store og små illustrasjoner av kunstneren Karl Erik Harr. Innledningsvis er det en solid bolk med beskrivelser i tekst og bilder om hvordan nordlandsbåten utviklet seg gjennom generasjoners erfaring og praktisk bruk på havet. Ja, denne "bolken" er vel egentlig første halvdel av boka, og er interessant og illustrativ historieformidling.

En slik bok er nødvendigvis ikke en bestselger som alle løper til bokhandelen for å sikre seg et eksemplar av, selv om den er et praktfullt skue tvers igjennom. Den er trykket i et opplag på 1500 eksemplarer hos Forretningstrykk AS i Bodø, så opplaget rekker vel ikke til stort flere enn de som er genuint opptatt av nordlandsbåten i Nord-Norge. Her i vårt hjemlige Hemnes er det heldigvis en del personer som er godt over gjennomsnittet interessert i nettopp denne historien. Båtbyggertradisjonene i hele Hemnes er viden kjent over det ganske land. Så har da også forfatteren av denne praktboka «Nordlandsbåten» med undertittel «Trebåtbygging» vært en kar som har inspirert og fulgt opp det lokale og historisk interesserte miljøet som sto for byggingen av storåttringen «Hemnes» hos Steinar Jørgensen i Elvdalen. Nå innlemmet i Kystlaget Ranfjord, med aktive medlemmer fra både Rana og Hemnes. Folk som ivrer for å ta vare på de gamle båtbyggertradisjoner i vår region.

For dem som går rundt med en urealisert drøm om å bygge sin egen lille færing, men ikke har kommet i gang grunnet mangel på kunnskap om nordlandsbåten, vil finne denne boka som en grundig lærebok. Bygging av nordlandsbåten er beskrevet i detalj, med en mengde bilder og ditto beskrivelser av nødvendig fremgangsmåte helt fra man leter emner i skogen til siste tollpinne er på plass.

Slik beskrev den svenske maleren og forfatteren Pelle Molin nordlandsbåten etter å ha sett den i sitt rette element: «Nordlandsbåten er, som det sies, verdens fagreste båt, og man tror det gjerne. Den er av foredlet vikingeskip-type, har høg forstavn og akterstavn og ligger på vatnet som et stykke poesi i gran.»

For oss i Hemnes er det også en annen interessant påstand i boken: «Det fremgår av gamle overleveringer at båtbyggerkunsten, og da særlig av storbåter, er kommet fra Salten til Mo og derfra til Hemnes, men det er også noe man ikke kan legge skjul på, at når hemnesværingene først hadde lært kunsten, så arbeidet de seg frem til en mer ensartet båt med renere linjer i konstruksjonen, og en smukkere og mer nøyaktig utførelse av arbeidet.»

Ulf Mikalsen har gjennom mange år skapt seg et solid navn som ekspert på nordlandsbåter, og har utgitt to bøker om emnet tidligere («Trebåtbygging - bygging i klink og kravell» i 1987, og «Trebåtbygging - bygging av spissbåt i Rana» i 2006). Han er født 16.12 1951 på Forvik langt sør på Helgelandskysten. Vokste opp på Mo, og ble høvelig voksen før han flytta til Kjerringøy i 1983. Da hadde han allerede vært innom Universitetet i Bergen i 4 år og lest psykologi og sosial-antropologi til mellomfag. Etter et års landbruksstudier på NLH (Norges Landbrukshøgskole) fant han endelig ut at kropp og hode trengte kombinasjonen teori og praksis. Han tok derfor Svennebrev som tømrer, bygging og restaurering av trebåter i Saltdal. I mange år var han ansatt i Nordlandsmuseet. I dag er han etablert som båtbygger og sjølstendig næringsdrivende på Kjerringøy.

Nå har han altså begått ei ny bok som garantert vil bli lagt merke til, ikke minst her i Hemnes hvor han blant annet har holdt kurs i bygging av Nordlandsbåt allerede for ganske mange år siden. Boka har han gitt ut på eget forlag (Båtbyggerens forlag), og interesserte må ta direkte kontakt med Ulf Mikalsen via hans nettside www.ulf.no.

Vi tar med noen bilder av praktboka, og et par av Ulf Mikalsen da han var på Hemnesberget og bidro ved sjøsettingen av storåttringen «Hemnes» lørdag 27.juni 2015, og ett da han holdt som et lite minikurs i seiling dagen før med åttringen «Kierlingen» av Kjerringøy som han er medeier i blant annet i lag med fotograf Ernst Furuhatt.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 19:22