LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 26/11 2017
PITSJ – VOKALMUSIKK I VERDENSKLASSE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Det var med store forventninger til en unik opplevelse at man møtte opp tidlig i Hemnes kirke da vokalgruppa Pitsj var trekkplasteret lørdags kveld (25.11). Problemer med manglende utstyr gjorde sitt til at det tok tid før folk slapp inn. Blant annet ble Bjørn Fjeldavli bedt om å hente sin stemmegaffel hjemme. En viktig detalj for vokalgruppa, både til lydprøvene og konserten.

Bjørn var raskt tilbake med stemmegaffelen, og snart begynte folk å benke seg. Det ble langtfra så trangt om plassen som man kunne forvente, men så var kanskje ikke tidspunktet for konserten det beste. Mange foretrekker gjerne sofaen og tv’en en lørdags kveld, og triste omstendigheter siste uka på Hemnesberget gjorde nok sitt til at noen holdt seg hjemme.

Hemnesjazz sin leder Marte Præsteng ønsket velkommen og innledet da også med å be om ett minuts stillhet og tente et lys på bakgrunn av hendelsen tidligere i uka.

Så kom de fem damene rolig inn på scenen - i joggesko og litt hverdagslig i tøyet. De hadde nemlig ikke fått sin bagasje frem til dem i tide. På sin egen Facebook-side hadde de i går lagt ut følgende:

-”Pitsj er i Mosjøen, konserten er i Hemnes, hotellet er i Mo i Rana og utstyret, konsertantrekket og bagasjen er i Oslo! Så nå blir'e konsert i joggesko og uten mixer, mascara og mikrofoner. Jammen bra vi bærer med oss hovedinstrumentet i håndbagasjen. Og så flaks at vi har så sporty tekniker. Vi gleder oss i hvert fall til å se dere, Hemnes”. -

Hemnes jazzforum som arrangør måtte i hui og hast tråkke til med teknisk utstyr som mikrofoner og monitorer, og Magnar Skreslett klarte dette med glans. Heldigvis har de fem sangerne i Pitsj alltid med seg sine dyrebare vokalinstrumenter, og fort fyltes kirkerommet av harmoniske klanger av en annen verden. De fem damene lot seg så visst ikke afisere av manglende utstyr og bekledning, og leverte vokalmusikk på et så høyt nivå at man nesten ble sittende å tvile på det man opplevde. Maken til oppvisning i stemmebruk har vi ikke hørt siden de fem svenskene i ”The Real Group” holdt tidenes åpningskonsert i Hemnes kirke på Hemnesjazz 2013.

De fem sterke stemmene beveger seg elengant i flere stilretninger, og veksler med å være solist, bass og de andre stemmene i det homogene lydbildet. Hele tiden et sted mellom jazz, pop og folk. Repertoaret denne kvelden er en fin mix av rolige arrangementer med litt preg av julestemning, som ”Christmas song”, og noen sanger med mer fart og munterhet innbakt i arrangementet. Da de dro til med Nora Brockstedts velkjente ”Voy Voy” økte applausen flere desibel. Også ”Tanta til Beate” i calypso-stil slo ekstra godt an.

En time med eventyrlig femstemt sang går fort, og plutselig var de klokkeklare tonene til siste sang over. Folkets bastante brakapplaus ga klar beskjed om at man forventet ekstranummer. Det udiskutable ønsket ble innfridd med en nesten ellevill medly med kjente sanger fra jul på tv. Her slo det nærmest gnister av de fem. For å roe ned seg selv og publikum tok Pitsj helt til slutt en versjon av ”Deilig er jorden”. Et originalt og rolig arrangement som fikk tonene til å krype inn under gåsehuden for å bli liggende der til lenge etter man kom hjem.

Bilde 1. Fra venstre: Ane Carmen Roggen, Anine Kruse Skatrud, Ida Roggen, Benedikte Kruse og Anja Eline Skybakmoen.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 09:30