LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 15/11 2017
BILFRITT TORG? – EN BETRAKTNING
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Diskusjonen om fremtidens Torg på Hemnesberget har stilnet av, eller kanskje det foregår planlegging i det stille, utilgjengelig for ”folk flest” å delta med synspunkter. For snart et år siden var det tilløp til en del meningsutveksling, etter at kommunen på et åpent møte fremla 3 alternative utkast til ny regulering for området. Der kom det synspunkt som gikk i flere retninger. Noen ønsker åpenbart minst mulig biler på Torget, mens andre, som for eksempel eierne av Prix, vil at kundene ikke skal måtte plages med å finne plass til bilen langt unna butikken når de vil handle, enten det er en lørdag eller vanlig hverdag. De vet at tilgjengelighet er et viktig kriterium for kundetilstrømmingen.

Vårt torg i sentrum er ikke så stort. Det rommer ikke veldig mange biler, egentlig, og straks det er noe mer som skjer enn hva tilfellet er en vanlig gråværslørdag på Hemnesberget, blir det fort fullt av biler både på Torget, i Bankbakken og nedfor hotellbygget (som det fortsatt kalles, selv lenge etter at det ble slutt på hotell der).

Som vi vet har det blitt så godt som fritt for parkeringsplasser fra Torget og innover Sørlandsveien i forhold til slik det var før, så de som kommer til sentrum med bil har fått færre steder å hensette den uunngåelige bilen. De som skal ta seg et besøk på Hemnes Mat og vinhus, Kråkeslottet, Polkadott frisør eller Bokhandelen setter nå bilen fra seg på Torget. Før parkerte man rett utenfor restauranten og innover gata. Bankbakken har vært – og er vel fremdeles? – foreslått stengt i forslagene til ny reguleringsplan, og dermed omgjort på en måte som ikke gir rom for parkerte biler.

Når fremtidens Torg skal designes er det for mange utenkelig å se for seg at det skal bli et bilfritt koseområde. På de gråeste hverdagene er det naturligvis ikke fullt av biler her, men det trenger ikke være festival for at det blir parkert temmelig mange biler i sentrum. Det så vi sist lørdag (11.11) da det var musikkafé på Jernvaren. Da ble flere biler inneparkert på Torget mens det sto på som verst.

Når de 3 store festivalhelgene (Båt & Fjord, Hemnesjazz og Jul på Berget) er det ikke bare enkelt å være bilist. Det har vært mange tvilsomme hensettelser av biler langs gater og streder, og skoleplassen har vært god å ty til for svært mange. Den plassen blir langt fra like attraktiv som parkeringsplass i fremtiden. Her gjøres det store forandringer til beste for skoleelevene som tar vekk det meste av parkeringsmulighetene.

Parkeringsplassen ved Havnehagen og marinaen er ofte okkupert av bobiler og campingvogner. Så også disse p-plassene er ikke alltid tilgjengelig for vanlige biler.

Derfor er det ikke så underlig at noen holder fast på tanken om å bevare flest mulig parkeringsplasser på Torget, i Sandvika og langs muren mellom fremtidens båtmuseum og Dykkerbrygga, når man ser hva som skjer på godt besøkte dager.

At store byer jobber aktivt for et bilfritt sentrum kan ikke sammenlignes med lille Hemnesbergets utfordringer om bilene jages vekk fra sentrum. Et så lite sentrum kan ikke gjøres om til en attraktivitet som skal lokke til seg store folkemengder hele året gjennom. At festivalene er en slik attraksjon, det er en helt annen sak. Ære være alle ildsjeler som år etter år bruker av sin fritid for å få til slike begivenheter. Skulle disse ildsjeler oppleve at det blir vanskelig – for ikke å si umulig - å få nok plass for alle aktiviteter de pleier skape i sentrum av denne vår ”Ranfjordens perle”, samt plass nok for gjester som gjerne vil oppleve Hemnesberget på sitt beste, er det kanskje snarere å gå lei av all dugnadsinnsats for at andre skal ha det bra.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Lørdag 11.november 2017: biler sto i tre rekker midt på Torget, og noen ble inneparkert ei stund.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Mange parkerte også i Bankbakken og langs muren lørdag 11.11.17


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. I godt vær kan det stå temmelig mange bobiler og campingvogner på parkeringsplassen ved Havnehagen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Ved stor tilstrømming til Hemnesberget av folk fra Rana og distriktet, har skoleplassen vært god å ty til for mange bilister. Nå blir det ikke mange parkeringsplasser igjen når en stor ombygging av skoleplassen er gjennomført.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Denne amfien er en av flere innretninger Steinar Jørgensen har jobbet med noen måneder i høst. Alt dette har redusert parkeringsmulighetene her betraktelig.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Langs muren fra Dykkerbrygga til Ranheimbrygga står det enkelte helger fullt av biler av folk som er på hytta på Tverforlandet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Sånn kan det se ut på en godt besøkt festival på Hemnesberget.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Kjekt med plass for torghandel og diverse aktiviteter når det er festival.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. På fine dager blir det gjerne mange biler på Torget.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Viktig å sørge for gode muligheter for snørydding. Når kommunen ikke har lov til å kjøre snøen på sjøen, må de ha god plass for å lagre snøen der de må rydde større flater som for eksempel Torget.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Fremkommeligheta på Torget kan være et problem. Mange parkerer så langt ned mot Torggata at vogntog ikke kommer seg videre. Det forekommer ganske ofte at noen setter bilen fra seg enda lenger ned mot Prix enn den som her nesten klarte å hindre dette vogntoget å svinge.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. En av flere alternative forslag til regulering av sentrum.

Ved toref, kl 08:40