LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 25/10 2017
HEI HÅ, NÅ ER DET JUL (PÅ BERGET) IGJEN - SNART
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

- Her skal ”Jul-på-berget-grana” stå, slår 5 blide nissedamer fast, idet de banker ned en liten merkestav midt på plenen i ”Havnehagen” en mørk kveld nylig.

- Vi har bestemt at vi skal ha ei julegran stående her i Havnehagen i tillegg til den tradisjonelle grana som settes opp midt på Torvet, forteller sjefsnisse i Hemnesberget Vel, Sigrid Skjæran, som er en del av hovedkomiteen til Jul på Berget. - Vår gran tennes på lørdag 2. desember klokken 11.00 når ordfører Christine Trones foretar den offisielle åpningen av Julemarkedet. Det blir dermed ei ekstra stilig julegran i tillegg til den vanlige julegrana som tradisjonen tro skal tennes første søndag i advent, søndag 3. desember på Torvet. Odd Tore Jakobsen i Helgeland stålindustrier har lovet å lage en stødig fot som skal graves ned akkurat her vi setter ned merket. Klar til bruk også de neste årene.

- Vi har en oppfordring til unger i barnehagene, skoleelever, og hemnesværinger generelt om å bidra til å pynte julegrana vi skal ha her, istemmer Eli Solhaug. - Man kan lage noe selv, eller kanskje har man noe i sine gjemmer. Men det må være saker som tåler vær og vind og kan henge utendørs. Som et eksempel viser hun til julekurven hun holder. Den er laget av arkivmapper i plast. Det hadde vært utrolig artig om dette nye tiltaket under Jul på Berget hadde engasjert mange. Mye av stemningen med arrangementet skapes jo i Sjøgata og på Lapphella. Når vi nå også får ei skikkelig julegran her i Havnehagen. I tillegg til de lyssatte trærne, blir dette riktig fint, istemmer de andre i komiteen.

- I år har vi fått en driftig og velkjent dame til å sørge for god mat i festivalrestauranten oppe på Båtstua. Åshild Blyseth, velkjent fra sin utsøkte kokkelering på Wangbrygga i Bardal, har påtatt seg å stå for restauranten på Båtstua med en middagsbuffet og middagsservering. Men der blir det også salg av kaffe, kaker og annen god drikke. På Julemarkedet i de røde bodene, Roghellskøtet og andre gamle hus har vi hele 35 tilbydere av alt du ikke finner i butikk.

Det blir heller ikke bare i sentrum det blir julestemning, men også på Mileperlen Gallerihotell skal det stelles til jul. Her blir det mye forskjellig å kunne kjøpe under jul på Berget. Man vil kunne gjøre store deler av julehandelen i koselige varme lokaler, og samtidig treffe ulike lokale produsenter. Det blir alt fra lokalproduserte velværeprodukter til lefser, og annen bakst. Det blir mulighet til å handle julekort eller kunst. Ellers kan folk som kommer innom slå seg ned ved peisen med en kamkake og en kopp kaffe og slå av en prat. Gallerikafeen vil være åpen hele helgen.

Programmet for denne trivelige førjulsfestivalen blir ikke dårligere enn de to foregående årene, og det betyr ikke så reint lite, skal vi tro dette spreke kobbelet av driftige damer som utgjør hovedkomiteen. De forteller at foruten det som lenge har vært kjent om juleshowet til Gråtass på lørdag i Hemneshallen, blir det mye vakker sang i Hemnes kirke samme dag. Om kvelden (lørdag 2.12) blir det en spennende konsert med Anna Anita, Tor-Petter Aanes og et barnekor kl. 18.00 i kirka. Det blir også tradisjonen tro ”Synger og spiller julen inn” med HeKS, Mannskoret og skolemusikken i Hemnes kirke på søndag, foruten julegrantenning på Torvet.

På lørdagskvelden (2.12) blir det ”heftig og begeistret” da TLQ (Tito Lausteen Quintet) stiller på Jernvaren seint på kvelden. Bandet skaper musikk med harmonier, riff, improvisasjon og sjel. Bandet spiller eget materiale og identifiserer seg med sjangeren jamrock.

Det er som man ser mye å glede seg til for liten og stor. Og det er enda mer, så vi blir nok å komme tilbake til saken om litt.

Nå rykker altså det tredje Jul på Berget og Julemarkedet på Hemnesberget – Helgelands koselige Julelandsby - stadig nærmere. Vi er som vanlig spent på mottagelsen og aller mest spent på været. Det har jo vært litt vått og guffent, så kanskje kan vi håpe på noen centimeter snø og kaldt, istemmes det samstemt fra den kvinnedominerte hovedkomiteen.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Hovedkomiteen for Jul på Berget består av utelukkende damer. Fra venstre: Eli Solhaug, Lill Helen Antonsen, Merete Mattson, Hilde Sletten og Sigrid Skjæran.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Her skal julegrana stå. Merete Mattson er spent på om Sigrid Skjæran treffer pinnen eller hånda hennes.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Sigrid Skjæran med ei flettet julekurv som er laget av to arkivmapper i plast.

Ved toref, kl 22:53