LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 16/10 2017
TEKNOGEEK – MEST FOR DE UNGE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt


Et av de største arrangement i Hemneshallen og resten av Allaktivitetshuset siden de populære handelsmessene sist på 80 og først på 90-tallet så ut til å gå de fleste hemnesværinger hus forbi. Heldigvis var det flust med skoleungdom fra distriktet og Hemnes som benyttet anledningen til å gjøre TeknoGeek til en suksess.

TeknoGeek var en del av Gründeruka på Helgeland, og bygdeutvikler Marit Valla i Hemnes og lærer Elisabeth Møllevik Skjæran ved Hemnes sentralskole hadde ansvaret for det store arrangementet på Hemnesberget.

Fra tidlig formiddag til midt på dagen var om lag 240 elever fra Nesna, Lurøy, Rana og Hemnes blant de som gikk fra stand til stand for å se nærmere på den teknologiske fremtiden som allerede er her kunne by på av ny kunnskap.

Resten av dagen var forbeholdt vanlige besøkende, familier med barn og voksne generelt. Besøket ble nok noe mindre enn utstillerne hadde håpet. Ikke minst fordi trekkplasteret Eirik Newth meldte sykdomsforfall rett før arrangementet. Likevel var det temmelig livlig i hallen også utover ettermiddagen. Det sørget ikke minst masser av nysgjerrige barn for.

At barn og den oppvoksende slekt er langt mer fortrolig enn de godt voksne med mye av det vår teknologiske hverdag allerede er fylt med, er en velkjent tilstand. Når de helt unge så kunne få se sitt tv-idol Stian Sandø (kjent programleder i Newton) på nært hold, og få tatt selfie i lag med han og få hans autograf, var det utvilsom mange fornøyde barn som digga hele arrangementet.

Hemneshallen var fylt opp med utstillere, store og små gründere, som demonstrerte villig vekk teknologisk utstyr som 3-D printere, VR-briller og dataspill, fiberkabler, moderne biler, droner, digitalt design m.m.m. Ble man sulten og tørst, var det en driftig kafe i Miljørommene. Der hadde de fullt opp å gjøre hele dagen.

Vi følger opp her på Hemnesværingen med en rekke bilder med diverse billedtekster fra tidenes første TEKNOGEEK på Hemnesberget. Og skal vi tro Elisabeth Møllevik Skjæran så blir det flere. – Neste år skal vi ha alt inne i Hallen, og ikke dele det opp med noe i aulaen, sa hun i et travelt øyeblikk da vi fikk et par ord med henne.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Det var store mengder teknisk utstyr i bruk i Hemneshallen under arrangementet TEKNOGEEK sist fredag.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Pia prøver her å sette fast den digitale ”Aurora” på Sparebank1 sin stand. Man kunne spørre om alt innenfor temaet ”banktjenester”, og klarte ikke Aurora å svare vanket det premier.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Korgen Lego Locos markerte seg godt. De skal i november delta i den nasjonale teknologiturneringen Lego League.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Terje Nilsen hos Villmarksnett hadde mange ungdommer innom på standen på formiddagen. På ettermiddagen ble ikke trykket helt det samme.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Det var nok å gjøre hos Servicepartner Helgeland….


Foto: Tore M Furuhatt


Bilde 6. Med jevne mellomrom var det live informasjon om ”dette og hint” på to store skjermer. Bak filmkamera var Fredrik Mediå, og Inger-Lise Granli og Stian Sandø sto for disse innslagene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Stian Sandø hadde en travel dag på tidenes første TeknoGeek på Hemnesberget, der Inger-Lise Granli foruten praten med Stian Sandø fulgte opp hver stand med intervjuer om det som utstillerne hadde på hjertet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Svein Erik Hjerpbakk, adm. dir. hos møbelfabrikken NCP (Nordic Comfort Produkts) på Hemnesberget, intervjues her av Inger-Lise Granli på arrangementets intern-tv. Hjerpbakk fortalte om en liten oppfordring han og bedriften hadde til de besøkende: - Kom med et designforslag eller tips til en god kontorstol, og få sjansen til å vinne stolen Svein-Erik her holder handa på.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Journalist Kristoffer Møllevik skriver for tek.no, og har innsikt i det meste av dingser, droner og annet avansert teknisk utstyr.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Gründer Tone Gurendal etablerte designbyrået Mac&Tusj på Mo for noen år siden. Før det jobbet hun en tid som grafisk designer hos Rana Produkter, blant annet sammen med Rune Furuhatt som her stoppet opp for en prat.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Forretningsutvikler Torbjørn Jørgensen på stand hos Kunnskapsparken Helgeland, fortalte at det før jul ville være etablert et rådgivningskontor for gründere på Hemnesberget oppe i ”hotellbygget” ved torvet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. I et ”Kreativt hjørne” var det mange ungdommer som prøvde seg.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 13. Ørjan Breivik med ei lita drone. Han beveget denne drona av sikkerhetshensyn kun ved å holde den, mens kamera under den filma live i hallen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 14. Lærer Kåre Børli tok en bitteliten flytur med den samme drona, mens en gutt fulgte med i VR-brillene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 15. Kanskje den mest imponerende teknologien fikk man demonstrert av ingeniør Bjørn Tore Hansen hos firmaet Invis fra Glomfjord.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 16. Også Kjell-Idar Juvik lot seg imponere over det avanserte utstyret til Invis.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 17. Ingeniørfirmaet INVIS sitt høyteknologiske utstyr bidrar først og fremst til å redusere industriens kostnader. Med laserkikkert og 3D laserskanner kan de på utrolig effektivt vis skape og målsette store anlegg med millimeterpresisjon. De påtar seg blant annet store jobber for oljeindustrien, der tid og presisjon betyr store penger. Vi fikk imidlertid demonstrert det hele med en kjapp skanning (3 minutter) Bjørn Tore Hansen gjorde av Hemneshallen da han ankom. Et 3D-bilde av hallen ble vist på skjermen. Med utstyret kunne alle mulige mål sjekkes rett på skjermen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 18. Gründer Simen Trælnes har startet sin egen lille bedrift Design Alkymisten AS i Hattfjelldal i et kontorfellesskap med andre småbedrifter. Han tar mange typer oppdrag innen grafisk design og fotografering. Salg av bilder på lerret er bare en liten del av hans virksomhet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 19. Rune Jensen på Serit sin stand hadde det travelt med å demonstrere VR-briller og samtidig passe på at ”kundene”som fikk prøve utsyret ikke ramlet i gulvet av virkningene disse brillene kan gi.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 20. Eli Thommessen levde seg godt med i den virtuelle verden, og holdt seg på beina under hele seansen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 21. Det samme gjorde Lisa Risvik Roghell.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 22. Mange ville prøve VR-brillene hos Serit. Her er det Kornelius som ser ut til å være i ferd med å ta av i den virtuelle virkeligheten han ser i brillene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 23. Ketil Tverrå hadde det også gøy med VR-briller


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 24. Stian Sandø var stadig vekk i fokus for ivrige små (og store) fotografer.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 25. Et spennende øyeblikk for Solveig.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 26. Kornelius prøver et spennende utstyr


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 27. Oliver og Erik klarte seg fint da de sammen ble intervjuet av Inger-Lise Granli på direkten på intern-tv


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 28. DJ Markus Høgseth sørget for passe teknologisk musikk i hallen under TeknoGeek i Hemneshallen fredag den 13. oktober.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 29. Da det var tid for å spille Kahoot med Stian Sandø som programleder – en slags quiz der deltagerne svarer med en app på mobilen – samlet det seg mange foran de to store ”tv-skjermene”.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 30. Dette var noe som engasjerte unger og ungdom. De kjenner systemet fra sin skolehverdag.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 31. Klar til nye spørsmål med svaralternativ.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 32. Det følges med på poengstillingen som for hvert svar oppdateres.

Ved toref, kl 13:05