LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 24/09 2017
SPOR AV BJØRN, ELLER?
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

En tur i skog og mark kan by på mange uventede opplevelser, enten man ser etter bær eller bare går for selve naturopplevelsen. Gjerne med kamera i sekken.

Dagens tur (24. september) oppover Gammelskibakken bød på et par fotomotiv som man ikke så ofte kommer over, og det første man tenkte på der og da var om det om det kunne være selveste bamsefar som har vært på ferde.

Ei diger maurtue var gravd grundig ut, og det er noe man vet bjørner gjør. De graver seg inn i maurtuer og mesker seg med maur og larver. Men er det andre dyr som gjør noe av det samme? Vel hjemme sjekket vi fenomenet på nettet, og der var det mange bilder og kommentarer omkring dette med raserte maurtuer. Lenger sør i landet er grønnspetten og grevlingen skapninger som finner mat i store maurtuer, men siden vi ikke har slike fugler og dyr her kan vi utelukke dem i dette tilfellet.

Med den friske meningsutvekslingen om hvorvidt bjørn har herjet og drept ei drektig kvige og jaget to andre kyr i døden utfor et stup på Hemnesfjellet tidlig på sommeren i år, så kan man jo tenke at bjørnen har trasket rundt på fjellet og havnet i Gammelskibakken på sin ferd?

I tillegg til den raserte maurtua gikk vi oss også på noe som må ha vært ei maurtue for veldig lenge siden. Det som utløste nysgjerrighet var en haug med fjær som lyste opp borti skogbrynet noen hundre meter fra den første maurtua. Her har en rovfugl sittet og ribbet en måke (mest sannsynlig), men da vi gikk rundt tua viste det seg at et dyr har gravd seg inn i søk etter noe. Kanskje bamsefar ville sjekke om det befant seg maur inni?

Andre spor var ikke å se, og disse to tilfellene var heller ikke helt ferske. Det kunne faktisk se ut til å ha vært gjort tidlig på sommeren, så hvem vet?

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 13:45