LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 23/09 2017
MUSIKK OG SANG ER HJERNENS BESTE VENN!!
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Var det ikke det vi viste, og har følt på i mange år? Musikk og sang er hjernens beste venn! Verken mer eller mindre.

Ja, musikk er faktisk hjernens aller beste venn. Den åpner opp nervebaner som tidens tann har sørget for å ”gro igjen”. På den måten beredes grunnen for å kunne ta i mot forskjellige utfordringer. Det kom frem på en forelesning som Minna Lindgren holdt i Vasa for en tid siden, har vi lest. Hun er vitenskapsjournalist og musikkredaktør. Forelesningens tema var ”Musikk er bedre for helsen enn idrett”.

Så vet vi det! Vi kan med god samvittighet bruke tid på sangøvelser eller gå på diverse konserter i stedet for å haste avsted til nærmeste stadion eller fjelltopp for å sette personlig rekord på en gitt strekning.

De 15-20 siste årene har man i Jyväskylä og Helsingfors drevet med undersøkelser for å finne ut hva som skjer i hjernen når man spiller og synger. Ut i fra disse studier kan man med største alvor kunne si at musikk er mye bedre for helsa enn idrett, sier Minna Lindgren.

Hun viser også til at undersøkelser har påvist at hjernen til musikere faktiskt skiller seg fra ”vanlige” menneskers hjerne, ved at den fremre delen, den som styrer empati og konsentrasjon, er merkbart større. Der i hjernen finnes kontroll, abstrakt tenkning og planlegging, noe som fungere lettere for musikere enn for folk flest. Hjernen er oppdelt i ulike deler som tar hånd om de forskjellige funksjoner som språk, følelser og så videre. Men musikk og sang aktiverer absolutt hele hjernen. Forskerne vet ikke hvorfor, men de har kunnet påvise dette takket være moderne teknologi.

Men Minna Lindgren hadde andre viktige utsagn i sin forelesning som er verdt å merke seg. Hun etterlyste mer musikk i skolen. - Om man bruker 15 minutter på starten av skoledagen, åpner dette opp hjernens nervebaner. Dette vil hjelpe på konsentrasjonen, og bidrar også til å orke og sitte på skolebenken hele dagen. Man blir en bedre lytter og forstår det som blir sagt bedre. Det er til og med bra for finmotorikken og abstrakte betraktninger, slår vitenskapsjournalist Lindgren fast.

Da kan vi vel regne med at flere blir med både i HeKS og Hemnes Mannskor, ettersom begge våre lokale kor etterlyser flere sangere. Gjerne flere medlemmer til Hemnes skolemusikk også. Og kanskje til og med skolen tar til seg denne vitenskapsjournalistens og musikkredaktørens påstand om mer sang i skolen for å bedre mulighetene for god opplæring i alle fag.

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 08:46