LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 15/09 2015
TIDLIGE TANKER OM FLYPLASS.
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Her forleden kom en hyggelig dame innom med en gammel og falmet trykksak. Tove Præsteng hadde ryddet i en del gamle papirer, og der fant hun en gammel russeavis. Avgangselevene ved Hemnes Realskole på Hemnesberget utga egen avis hver 17. mai. Avisa gikk under det faste navnet ”Kaktusen”, og nummeret Tove Præsteng hadde tatt vare på var fra hennes egen russetid i 1963. Innholdet i avisa var naturligvis rent oppspinn, men temaene gjenspeilet gjerne faktiske hendelser. Derfor kan vi se at diskusjonen om bygging av flyplass i vår region var høyaktuelle den gang som nå. Grønnrussen laget dermed sin egen vri på det hele, og her kunne man også trekke inn den nært forestående kommunesammenslåingen i røverhistorien. At ordføreren i Hemnes på den tiden hette Petersen-Øverleir er jo også et artig poeng. Her er den elleville historien:

HEMNES LÅNER 14 MILL. TIL BYGGING AV FLYPLASS.

Breiviks plan settes i verk allerede til høsten?

Hemnes kommune har fått innvilget søknaden om et lån på 14. Mill. Kroner til bygging av flyplass på Hemnesberget. Det var i går kveld det ble kjent at Korgen kommunestyre hadde vedtatt enstemmig å la Hemnes låne disse kronene på det vilkår at storkommunen fikk navnet Korgen.
Ordfører Petersen-Øverleir kalte sammen til ekstraordinært møte i Hemnes kommunestyre umiddelbart etter at meldingen fra Korgen var kommet, og etter en kort debatt ble det vedtatt å gå med på Korgens vilkår.
K. Breivik, som er foregangsmannen i dette prosjektet, sa at en slik sjanse måtte man ikke la gå fra seg. ”Tenk på hva flyplass her på Hemnes vil få å si, både på den ene og andre måten. Den stadig voksende industrien og den stadig økende folkemengde her på stedet, gjør en flyplass absolutt nødvendig. Tenk også på de millionene vi kommer til å sope inn i form av utenlandsk mynt. Pengeskapene her på Hemnes kommer til å bli alt for små. Korgenværingene kan gjerne få disse skattekronene. Navnet på flyplassen er allerede bestemt til ”Hemnes Airport”, og det er ikke til å endre.
Gullesen var enig med Breivik, men lurte på hvorfor det skulle hete ”erpårt” når det jo var flyplass det skulle bli.
Brun påpekte nytten av en flyplass i en eventuell borgerkrig med Korgen, og han la til at han hadde tenkt å anlegge vinger.
Fru Bech ville ha greie på om det var meningen å severe øl under bygningsarbeidet og foreslo da ”Lys Vørter”. Dette ble imidlertid nedstemt.
I debatten som varte knapt en halv time, ble det ikke nevnt noe om h v o r på Hemnes flyplassen skal ligge. Vi er spent på å se Breiviks plan i sin helhet.

Tore M Furuhatt

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 17:04