LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 25/04 2015
FOTBALLREFERAT ANNO 1909.


Einar Paulsen fra Hemnesberget, som i 1923 ledet Mo IL til det første kretsmesterskapet i fotball, var hele sitt liv levende opptatt av denne idretten. Blant hans etterlatenskaper fant man dette referatet fra "Dunderlandsdølen" som det er sikkert at han leste med stor glede. Kanskje spesielt dette om den "såkaldte" dommer sin innsats: - Fotbold er et underholdningsspil som det fortelles brukes meget i England er nu også kommet hit til Mo,og det er mange som øver seg. Det er indført hertil av engelskmend som oppholder seg i Guldsmedvik. Nu sist avvikte søndag blev det på sletten av Meyermarken vestenfor kirken avviklet en såkaldt Fotboldkamp. Det var tilsammen 20 mand fordelt på to lag som hvert lag skulde sparke ballen gjennom en firkantet port på hver side av sletten. Kampen begynte med at ballen blev sparket løs fra midten av banen. Enhver forsøkte da å sparke til ballen for at få den til å gå så langt som mulig. Ja, vi lagde merke til at flere klarte at sparke ballen omtrent 50 meter. Desuden merket vi oss at flere hoppet op og stanget til ballen så den føk langt avgårde uten at det såg ut for at det ikke gjorde dem noget.

Alle var i mer og mindre fart hele tiden. Vi regnet ut at hvis hver mand sprang 60 meter i minuttet, vilde de iløpet av kampen ha sprunget 5400 meter hvilket jo må synes at være en god prestasjon. Av uheld var det bare et, idet sålen løsnet på en sko. Vi vil gi de agerende vår honør for god optreden under kampen. Av bandskap og sverging hørte vi nesten ingenting. Heller ikke såg vi nogen som forsøkte at sette kråkfot for hverandre når to sprang etter ballen.

Etter kampen hadde mange sine meninger både for og mot. En mente at to av spillerne med mere nytte kunne brukt tiden til at hjelpe sine foreldre med at samle brendsel til vinteren enn at springe efter en ball. En anden som visstnok forstod seg lidet på dette, fremholdt at den såkaldte dommer under kampen hadde så mange underlige avgjørelser at han var fuldt kvalifisert som medlem av forligelseskomisionen.

Bildet av nevnte Einar Paulsen nedenfor disse linjer er da han var dommer under en ”showkamp” mellom et sammensatt damelag og fylkespolitikere da Nordland fylkesting hadde sin samling på Hemnesberget rett etter krigen (1947).

Damen som gir blomster er Jenny Seljelid. Så ser vi Brynhild Lenshow, Pauline Paulsen, Liv Jensen og helt til høyre; Kårhild Pedersen (hun er bildets eier).

Gisle Urvik

Foto: PrivatVed toref, kl 10:50