LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 06/02 2015
BÅTBYGGERE I ROGHELL-SKØTET PÅ LAPPHELLA.


Båtbyggingen og alt den førte med seg var grunnlaget for det meste av næringsliv og bosetting på Hemnesberget for none tiår siden. De tradisjonelle håndverksfagene sammen med handel knyttet nære bånd til kystsamfunnene i Nord-Norge.

Det skapte liv og røre i fjæra og i fjordområdene langs Hemnesberget og bygdene omkring, der det i dag for det meste hersker fordums idyll og stillhet.

Bildet nedenfor er tatt i Roghells Båtbyggeri i 1936 og viser båtsmeder og øyværinger samlet foran ei storskøyte fra Vesterålen som var inne til reparasjon. Dette båtbyggeriet hadde da over 30 mann i arbeid, og om lag halvparten av dem er med på bildet. I tillegg var det flere andre båtbyggerier på Hemnesberget og omegn, som både leverte nye og utførte reparasjoner/ombygginger av større og mindre fiskefartøy.

På bildet er det en gutt som strekker hals for å bli synlig. Det er Tor Roghell, sønn av Nils Roghell som er nr. 4 fra høyre i første rekke. Han startet dette båtbyggeriet i 1914. Det var i sin tid det største på Hemnesberget, og var aktiv drift til utpå 1950-tallet.

Tor Roghell (gutten som skimtes bakerst) var 13 år i 1936. Han står her i lag med sin bestefar (gamle) Per Roghell (med hatt). Andre som arbeidet i båtskøtet var:

I fremste rekke, fra venstre: Kristian Iversen, Ludvik Larsen, Ingvart Iversen, Sverre Sande, Teodor Valnes, Nils Roghell, Alfred Anbakk, Kåre Iversen, Ole Iversen.

2.rekke: Paul Anbakk, Rolf Zachariassen, Edvard Roghell, Martin Karstensen, Fredorr Anbakk.

3.rekke: fra høyre: Leif Sande, Harald Knutli, og Arthur Olsen. Ytterst til venstre (i hatt) Lars Abrahamsen som utførte rydding og andre småjobber i båtskøtet.

De øvrige på bildet er båtfolk fra Vesterålen og Meløy. Eieren av skøyta i bakgrunnen var Søren Ellingsen. Han står som nr. 4 bakerst fra høyre.

Tore M Furuhatt - (opplysninger fra RB 1992)

Foto: PrivatVed toref, kl 09:47