LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 22/06 2014
PÅ JONSOK-BERGET.
Tekst: Tore M Furuhatt. Foto: Privat.

Snart skal vi feire St. Hans og midtsommer. I den anledning har vi fått låne et artig bilde av ei midtsommerfeiring langt tilbake i tid. Her feires St. Hans med medbragt sveive-grammofon og trekkspill, og det ser også ut til at det er kraftig bålrøyk i bakbrunnen. Bildet er tatt på Hundneshågen. I dag et av de letteste turmål for befolkningen på Hemnesberget, med fantastisk utsikt mot både Sundsbygda og Hemnesberget. Den gang bildet ble tatt kalte folk knausen de står på for Jonsokberget. Jonsok er det samme som St. Hans, Jonsokvake eller Jonsokmesse, og er altså den 24. juni.

I bakgrunnen skimtes noe av bebyggelsen på Sund og Selhornet kneiser i horisonten slik det alltid har gjort. Man antar at dette er i 1945 både fordi Ove Evensen var forpakter i Præstenget på den tiden, og fordi folkene er så jublende glad.

Fra venstre ser vi her Hans Stenhaug, ukjent, Ove Evensen fra Dalosen i Utskarpen (forpakter på Præsteng Gård 1944-46), Frithjof Præsteng. Aller fremst sitter Kristian Jakobsen ("Kristian på Rauekkeren"). Han arbeidet en stund i Narvik hos Gidsken Jakobsen og hennes fars trelastforretning.

Hans Stenhaug (fra Stenhaug i Utskarpen) var kommunekasserer i Sør-Rana kommune. Etter kommunesammenslåingen i 1964 ble han ligningssjef i Træna og senere Vikna, og flyttet som pensjonist til Mo. Den ukjente damen på bildet kan være Ellerine, kona til Ove Evensen (men dette er ikke bekreftet).

Bildet eies av Eilert Præsteng og Tove Præsteng har skaffet opplysningene.


Tore M Furuhatt

Foto: PrivatVed toref, kl 12:10