LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 26/05 2014
BÅTPUSS PÅ 60-TALLET.I disse dager har vel de fleste på Hemnesberget gjort unna båtpussen og fått den flytende hytta på sjøen. Ja, noen har jo båtene ute hele året nå for tiden, når man kan ligge trygt innenfor moloen i småbåthavna. Sånn var det ikke for 50-60 år siden. Da la folk de ganske så små båtene sine på svai, enten de var til å ro eller hadde motor. De fleste i fastfortøyninger, og noen i dragfortøyninger ganske nært land langs det meste av strandsonen fra Odden til Oldervika. Og så ble båtene satt på land vinterstid. Når våren kom var det båtpuss for alle som hadde båt, for båtene var av tre og måtte males og smøres etter alle kunstens regler. Plastbåtene (av noen kalt ”tuppervare”) var ennå ikke kommet til Hemnesberget.

Dagens bilde har vi fått låne av Rita Fjeldavli, som selv tok bildet av venninna Tove Arntsen (i dag Præsteng) om bord i farens (Arne Arntsen) båt. Årstall er ikke slått nøyaktig fast, men dette kan ikke være langt unna 1960. Båtene på bildet sto i vinteropplag omtrent der hvor ”Smakfullt & Sømmelig” (tidligere ”Oter’n”) befinner seg i dag. I bakgrunnen ser vi ”Solbakkenhuset” med Lilly Solbakkens gave- og leketøybutikk i første etasje (som sener ble øl-utsalg, og nå er leilighet).

Dette huset og de øvrige husene man kan se på bildet ble bygd i løpet av få år etter krigen, ettersom bebyggelsen i dette området ble lagt i aske i likhet med 120-130 andre bygninger i de tragiske maidagene på Hemnesberget i 1940.

Tore M Furuhatt

Foto: PrivatVed toref, kl 14:21