LokalAvisa.no > Hemnesværingen > DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
DEN-GANG-FOR-LENGE-SIDEN. 01/05 2014
YTTERONGAN RETT ETTER KRIGEN.


Det var her vi bodde, endel av av oss ytterongan.
Dette er selveste hovedgata på Hemnes som fremstår i sin tidligste etterkrigsskrud. Hanssen Juvik/Yttervold-huset hadde ennå ikke kommet opp, mens Röreng-kaféen er første hus på venstresiden av gata. 1947-1948 kan være en god gjetning på hvilket år bildet ble tatt.

Håndkoloreringen er muligens tidlig 50-tall.
Som eneste "onge" som har tilhört gruppene ytterongan, innerongan, tyskerongan OG juvikongan ble min ankomst på Berget blant ytterongan, sånn omtrent like etter at nyss nevnte Hanssen Juvik/Yttervold huset hadde funnet sin plass i "by"-bildet. Røreng-kaféen ble min midlertidig "landingsplass", hos Solveig og Ottar Thoresen. Solveig, min pleiemor, var datter til Lise Røreng, som drev kaféen. 


Lise var en av de første som ble utsatt for mine hyss, da jeg som 3-åring skjøv stolen vekk da hun skulle sette seg. Så sies det, men rent fortalt er det jo, som alt det andre dere skal ha hørt.
Lars Jakob Hanssen Juvik, Torstein Hanssen Juvik, Hendy Furuhatt, Stig Johansen, Olav Yttervold, Finn Arntsen og undertegnede holdt til i husene som sees/ikke sees på bildet og holdt besteborgerne på tå hev. (Se ovenfor).

Hilsen

Knut "Jørgensen" Michalsen

Foto: PrivatVed toref, kl 08:51