LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Mat og sånt... søk   mail
 
 
Mat og sånt... 07/11 2012
Svar på oppfordring, matoppskrift
Grønnsakpai (foto:ia)
Grønnsakpai (foto:ia)
Her kommer en oppskrift på en nydelig og sunn pai til Budstikka - akkurat passe til å kose seg med i høstmørtna.
Utfordringa sendes videre til Gunn-Mari Bergan.
Tror helt sikkert hun har noen relevante oppskrifter som passer i førjulstida som nærmer seg med stormskritt.

Inger Andreassen


Grønnsakspai med grov bunn

Paideig (grov):

60 g smør
½ beger kesam
2 dl sammalt hvete grov
2 dl sammalt hvete fin (eller hvetemel)

Smuldre mel og smør, eller kjør det i foodprosessoren. Tilsett kesam til fast deig. Om du kjører den i maskin må du nok ha den ut på bordet til slutt. Pakk i plast og legg i kjøleskapet en halv time (eller til neste dag).
Etter hvilen kjevles deigen ut i ca 1/2 cm tykt lag og kle paiformen med den. Prikk med en gaffel. Forstek bunnen i 5-10 min ved 200 grader.

Jeg har en paiform med løs bunn. Kjempekjekt når det skal serveres litt fine stykker, ellers er en vanlig paiform eller en kakeform helt ok.

Mens bunnen steker lager du fyllet. Pai som man lager på denne måten kan man putte nesten hva som helst i så lenge det smaker godt sammen. Bruk gjerne rester etter middag. Her er noen forslag:

1 broccoli eller liten blomkål (bør kokes i 5 min og la den renne godt av)
1 løk, purre eller to vårløk, hakket og frest i litt smør
1-2 dl raspet eller oppdelt ost (all ost er gangbar, smuldret muggost eller fetaost kan anbefales)
ca 1 dl bacon, skinke eller kjøttpølse i biter (bacon bør stekes)
hakket persille eller annet grønt hvis du har
4 egg
3-4 dl melk eller fløte
salt og pepper

Kutt alt opp og strø det utover i paiskallet, husk det bør ikke gå over kanten. Ikke lag for store broccolibiter, de har en tendens til å bli litt "seige". Pisk egg og melk sammen, tilsett salt og pepper. Mengden væske kommer litt an på paiformen. Min tar 5-6 dl, så jeg har eggene i et litersmål og fyller opp med melk og en liten fløteskvett til passe mengde.

Hell væsken forsiktig over fyllet og stek ved 200 grader i 20-30 min til paien er blitt gyllen. Kan gjerne kjøles litt ned før servering, server med litt salat.
Ved hnn, kl 22:11
 
Melding til redaktøren
Fra:
Min emailadresse:
Beskjed:
Søk i artikler
Søkeord: