LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Mat og sånt... søk   mail
 
 
Mat og sånt... 29/03 2011
Om russinersuppa, - og litt om froskeegg
Hei i Budstikka!
Prøve meg me et lite bidrag tel løysing av mysteriet om russinersuppa. Det vi kalte før russinersuppa da eg va unge ( før bra mange og femti år sia) va ei suppa kokt på saft av rips og bringebær, sagogryn og russiner. ( Kunne selvfølgelig bruke anna rød saft også). Den suppa va aldeles nydeli i sommarvarmen. No hadde det seg sånn at heime hadde vi en dam på jordet, og der va det fullt opp av frosk, spennanes før en unge! Det gjekk no ikkje likar tel enn at eg havna på hau uti den dammen akkurat da den va belagt me froskeegg. Huske bære at eg blei frakta på armlengdes avstand bort tel en stor sinkstamp kor det va vatn tel kyr’n, og senka nedi me heile meg, så eg va nok ganske hæslig å ta i !
Neste gang russinersuppa kom på bordet va det full stopp fra mi sia,fyttegrisen, tenk å ete froskeegg!
Sia den nydelige suppa så brått blei kraftig nedgradert hos meg, spurte eg aldri ho mamma om oppskrifta. men ingrediensan førtælte ho meg mange år seinar.
I ei kokebok som heite Tradisjonsmat fra nord, står denna oppskrifta :
Bland en liter husholdningssaft i en kjele og kok det opp.
Tilsett 1/2 dl. sagogryn under omrøring ( kan bruke rød eller kvit), Kokes ca 5 min. under lett omrøring så ikke sagoen klumper seg.
Tilsett litt rosiner og kok videre til sagoen er “klar”, ca 15-20 min.( sagoen ligner da dessverre på froskeegg).
Smak suppa til med sukker om det trengs, tykkelsen kan reguleres med vann.
Russiner blei førrestn brukt som “smågodt” tel oss ungan. Ho bestemor va kjæmpesnill og ga meg et stort vannglass fullt av russiner. Alt blei spist på en gang, og da gikk det jo som det måtte gå.

Tel slutt må eg bære beklage overfor mine unga at de dessverre ikkje har fått servert denna suppa av mor si, før suppa e go den!

Hilsen Barbro, utfløtta Tranøyværing som fløtte inn igjæn både titt og ofte.
Ved hnn, kl 22:58
 
Melding til redaktøren
Fra:
Min emailadresse:
Beskjed:
Søk i artikler
Søkeord: