LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noNyheter 14/02 2011
Fleire meter pølsekurs


Av Rigmor Sellevoll:
På lørdag var det en hektisk aktivitet på kjøkkenet på Stonglandet skole - en herlig duft av krydderblandinger strømmet i mot en helt til ytterdøra og pirret både nysgjerrighet og luktesanser. Hva var årskaken til den herlige duften? Ganske enkelt et pølsekurs.
Det var Sør-Tranøy husflidlag som hadde gjort en vri på kurstilbudet, - i stedet for vev og strikkekurs ble det til matnyttig pølsekurs.

Ved besøket på kjøkkenet gikk 4 kjøkkenmaskiner i full drift med å male kjøttdeig, og med et lydnivå som var over vanlig stemmenivå.
Med åtte kursdeltakere og med Helge N. Nilssen som lærer og instruktør og et høyt arbeidstempo, måtte en bevege seg fort mellom benkene for å få noen ord med både lærer og kursdeltakere.

- Hvilke kjøtt lages pølsene av?
Spørsmålet gikk til læreren inni mellom annen orientering til deltakerne underveis i samtalen.
- Hovedsaklig svinekjøtt og litt elgkjøtt. Har faktisk tømt hele Nord-Norge for svineribbe beregnet for dette pølsekurset og ett til, - det er ikke sesong for slikt akkurat nå. Til dette kurset har vi 25 kg kjøtt disponibel - og det skal bli over 30 meter med ferdig pølser.
- Hva med krydder - hvor får dere kjøpt alle krydderblandingene?
Vår utmerkede nærbutikk har skaffet oss omtrent alt vi trenger av krydder, bortsett fra røkt spansk paprikapulver - det måtte vi faktisk helt til Tromsø for finne.
- Enn pølseskinnet - er det ekte varer?
- Det er naturtarmer fra gris, som det tok sin tid å få tak i, men nå har vi noen hundre meter på lager, sier Helge.

Krydder i mange varianter, forskjellige løksorter og dertil andre smakstilsettninger i kjøttet fikk frem duftene og ikke minst smaken på de åtte forskjellige pølsesortene som ble laget. Det var pølseoppskrifter fra både lokale norske oppskrifter, til mer sydlandske oppskrifter som for eksempel Salsicciapølse fra Italia, Linguica fra Portual og Chorizo fra Spania - og norsk elgpølse, for å nevne noen av sortene.

Kursdeltakerne var delt i grupper på to på kurset.
Interessen til kurset hadde vært stor, forteller Helge. Det blir nok et kurs til - muligens to kurs fremover.
De kommende "pølsemakerne" på dette kurset var Mette og Jann-Oskar Granheim, Birgit Andreassen, Inger Andreassen, Rina Skoglund, Gunnar Torgersen, Eifinn Jenssen og Oddmund Solbø. Skal anta at det blir nok mange middager fremover med hjemmelaget pølser i de enkeltes kjøkken.


Her er pølseskinnet, sier Helge Nilssen, som holder opp grisetarmene.


Her males kjøtt, knuses kryder og blandes i kjøttet. Eifinn Jenssen, Inger Andreassen, Oddmund Solbø og Rina Skoglund i fult arbeid.


Tarmen tres på pølsetuten, klar for pølseproduksjon. Gunnar Torgersen, Helge N. Nilssen, Inger Andreassen, Eifinn Jenssen og Birgit Andreassen.


Og slik ble det pølser. Oddmund og Rina med det ferdige produktet.


Jann-Oscar og Mette i dyp konsentrasjon
Ved hnn, kl 09:02