LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Mat og sånt... søk   mail
 
 
Mat og sånt... 30/01 2011
Sildegrynsuppa
Å utveksle vellykka matoppskrifte e en gammel aktivitet. Tilslutt e enkelte oppskrifte allemannseie, uten at man veit kor dem e kommen ifrå. Så som denne oppskrifta på Sildegrynsuppa, - som eg har etter min far Lyder.
Kor han hadde den ifra, huske han ikkje.
Men han hadde den ifrå fleire.
En gong han hørte den, - huska han godt.
Det va på syttitallet, den gongen walkie-talkie va stort sett allemanseie. På den gikk all slags prat, og det va no ikkje alltid folk tenkte på at det va åpent samband, og alle andre hørte ka man sa. Og her kunne man fortelle mykkje.
Nok om det.

En gong han Lyder og han Sigmund va på heimefiske med m/s "Lykken", en tredve fots sjark, hørte dem at ho Alfhild på Lanes ropte på søstera si på Silsand. Og kontakt fikk ho. Ærendet hennes Alfhild va greit, - ho huska ikkje heilt oppskrifta på sildegrynssuppa. Men det huska søstera. Så gjennom lufta gikk oppskrifta på sildegrynsuppa.
Han Lyder og han Sigmund måtte stoppe litt opp i greiinga av torskegarnan for å føle med. Og etterkvert som søstera leste opp oppskrifta inni mikrofonen på walkie-talkien, kunne dem berre nikke bekreftanes begge to, - oppskrifta va rett.

Og her kjem den, den tradisjonelle oppskrifta på ekte sildegrynssuppa:



Sildegrynsuppa

-3 poteter i biter
-2 gulrøter i biter
-1 liten kålrot i biter
-1/2 stor løk, finhakka
-2 sildefilèter, i passelige biter, ikkje vatna ut
-litt timian
-litt pepper
-3 (minst) kopper kokt heilgryn/byggryn
-vatn

Kok grønnsakern først, ha i silda.
La det trekke til silda e ferdig.
Ved hnn, kl 16:09
 
Melding til redaktøren
Fra:
Min emailadresse:
Beskjed:
Søk i artikler
Søkeord: