LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Mat og sånt... søk   mail
 
 
Mat og sånt... 11/01 2011
Aubin
På forsida i Budstikka taes det til orde for å arrangere 50-årsjubileum for Stonglandet skole til neste år.
I den forbindelse skade det ikkje å ruste opp skolekjøkkenet. Dagens utgave har stått sia 1973.

Men på det kjøkkenet, og det forrige som va cirka halvparten så stort, har det vorre laga mykkje god mat. Men der e og svidd endel brunsaus. Mang ei husstellærerinna har prøvd å lære ungan kjøkkenferdigheite. Både ho Nicolaisen, ho Kitty, ho Snefrid og ho Gunn-Mari, og fleire.

Ifra mi eia elevtid på skolekjøkkenet e det ikkje alt man huske. Men nokka sitt igjen: Russinern og mandlan ute i spiskammerset, barnestell med bleieskift på ei dukka, - samt ordet "Aubin".
I alle år har vi prøvd å huske ka den retten inneholdt. Men vi huska berre namnet. Det va eksotisk og fransk, og korrekt uttale va "åbæng", - sa ho Kitty. Men her en dag fant vi oppskrifta! I en utgave av Ragna Knudsens "Matstell" fra 1956.
Og her kjem den, ordrett:

Aubin

1 tallerken kokt eller stekt kjøtt
3 dl tykk, brun saus
-------------------
4 kokte poteter
1 bs smeltet margarin
1/2 ts salt
2 ss melk
1/2 - 1 egg

Skjær kjøttet i små terninger. Bland det med sausen og ha stuingen i en ildfast form.
Mal eller knus potetene. Tilsett margarinen, saltet og melken. Visp egget og ha det i. Legg potetdeigen oppå kjøttet og glatt den med en kniv dyppet i kaldt vann, eller lag mønster med en gaffel. Potetdeigen kan også haes i en sprøytepose og sprøytes på.
Stek aubinen i varm ovn (ca 200 grader) i ca 1/2 time til potetdeigen er pent brun. Serveres i formen.
Sitat slutt!


I andre oppskrifte på denne antageligvis avglømte retten, spees det på med grønnsaker. Her kjem ei "heimkunnskapsoppskrift" på Aubin fra en anna del av landet:

250 g kokt eller steikt kjøtt (ev pølse)
1/2 løk
3 gulrøter
300 g hodekål
60 g makaroni

Saus:
30 g smør
40 g hvetemel
ca 1/2 l grønnsakskraft
1/4 ts pepper

Potetlokk:
2 store kokte poteter
2 ss smelta smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
litt egg

Skjær gulrøtter i små terninger, og hodekål i strimler. Kok det. Kok makaronien i 10 min.
Skjær kjøttet i terninger. Hakk løken. Brun kjøtt og løk i litt smør. Lag brun saus av smør, mel og kraft (ev buljongterning). Ha i salt og pepper. Bland i ei stor skål kjøtt, grønnsaker og makaroni. Ha det oppi et stor kakeform. Knus potetene, og ha i smør, salt og pepper. Legg det oppå forma og form det med en gaffel. Pensle oppå med egg. Steik ved 250 grader i ca 15-20 minutt, til potetlokket er blitt gulbrunt




Ved hnn, kl 22:43
 
Melding til redaktøren
Fra:
Min emailadresse:
Beskjed:
Søk i artikler
Søkeord: