LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Namn på Senja mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noNamn på Senja 28/11 2000
Blomlia og Blomhollen
Blom - bregne (foto:hakre)
Blom - bregne (foto:hakre)
Blom ga vomfyll tel kretturan
(Uttale: blo:mli:a - blomhålln.

Husk at blò:m og fòr uttales med lukka o - rund munn, mens f.eks. blomster har åpen o=å)
På dagens bilde ser du den veksten som har gjedd namn tel masser av blomholle og blomlie i naturen hos oss. Det e storbregne eller skogsbregne på skriftspråk.

Vi finn stadig namn i marka som begynne med blom. Ofte reagere vi vel ikkje så mykje på det, blom e no blom og blomster er blomster. Men blom uttales med lukka o (rund munn), mens f.eks. blomster har åpen o, dvs. å. Og det blom-namnan i marka fortell oss, e at her henta folk en ressurs tel det daglige brød - først og fremst for den delen av familien som bodde i fjøsen.

Blom e det lokal namnet på storbregna, altså den store skogsbregna. I våre dager har vel de fleste unge tatt i bruk ordet bregne. Det finnes mange slags bregne, men det e den store storblomen, som har betydd mest førr folk. Den blir også kalt burkne, som e offisielt skriftform på nynorsk.

Storblomen veks i bjørkelie med bra jord. Men snakke ofte om ”storstaudemark”, førr der veks så mange stauda elle fleirårige planta. I ei skikkelig blomli kan du va i grønnvekstan tel oppunder arman. På enkelte plassa finn du namnet blom uten at der veks blom. Ett eksempel e i Stangnesmarka ytst på Stonglandet. Årsaken e at blomen - både det som va over og under jorda, e høste i så stor grad at den ikkje veks der lenger.

Ho Mary i Vassvika førtellte en gong at de henta båtfarma med skogsgræs og blom i Mollvika søraførr Gammelseter. Blomen va ikkje så godt fôr, men det blei jo vomfyll ilag med anna græs.

Så når du høre namn på blom, så veit du at her har folk henta nokka tel livets opphold. Og såpass mykje har blom vore brukt at kartserien M 711 har 31 blom-namn i Nord-Norge. Og det finnes jo masser av namn som ikkje står på M 711.
Ved hakre, kl 23:12