LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Namn på Senja mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noNamn på Senja 26/11 2000
Hals eller strupe i namn
Hals (hakre) (foto:hakre)
Hals (hakre) (foto:hakre)
(Uttale: halls - stru:pe)

foto:hakre
Har du lagt merke tel kor mange namn i naturen som har sitt utgangspunkt i menneskekroppen? Det vrimle av namn med tå, arm, fot og skulder og aksel. Vi har telogmed Eistan namn. Førr ikkje å snakke om hauet. Men i dag gjeld det halsen og strupen.


På det store standartkartet våes, M 711, er der 107 Hals-namn - med hals enten aleina eller med etterledd. Det er berre 33 strupa. Hals har vi fleire av i våres område, strupa er det visst færre av. I tellegg vrimle det av små halsa og strupa som ikkje har komme med på kartet. En strupe er et dalsøkk eller ei kløft som smalner eller strupe seg av mot fjellet ellet ei flata ovaførr. En slik strupe har vi tidligare omtalt her i Budstikka - det er Ranskarlistrupen på Grunnfarnes.


La oss ta den halsen vi har nærmast Budstikka, Hals på Stonglandet. Som vanlig med namn som det finnes mange av, må de forandres tel vesse bruksområda, f.eks. når de tidligare skulle bli skipsanløp eller poststed. Slik gikk det til at Hals blei tel Stonglandshals. Slik var nok namnet brukt av og tel før den tid òg, for ikkje langt unna låg Hals på Dyrøya, som kunne føre tel mange forviklinga. Etter at post- og skipsanløp var historie, skulle en tru det var naturlig å gå telbake tel det gamle namnet. Men det er rart med den vanen. Det er få som vende om der.


Hals er namn som har øngla mykje. La oss fortsette med Hals på Stonglandet: Der har vi en topp som heiter Halsvarden. Det er et interessant namn, ikke inst etterleddet. Oppe på toppen av Halsvarden finn vi et par små steinrøyse - slike som blir kalt varda når de er litt større. Dessa små røysen e gamle gravhauga, og namnet varde betyr akkurat vakt - tenk på ordet å vare seg, passe seg. Og det var den gubben man gravla i røysa som skulle være vaktholdet, tuftekajln, tomtegubben.


Du vil nok legge merke tel mange halsnamn, halsmyre og halsekråe og sånt meir. Enten e der en hals, eller så er det nokka som går mot en større hals, som den Halsen vi alt har skreve om, og har namn etter den, som Halsekråa mejlla Valvågen og Hals.

Vi går hals over hau tel et nytt namn om et par daga.


Hans Kristian

Ved hakre, kl 22:03