LokalAvisa.no > Hemnesværingen > Festivalene mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Festivalene 02/07 2008
Båt- og Fjord 2008

Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Like sikkert som at Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget arrangeres siste helga i juni, så dukker klovnen Roger opp med sin lekepark, hoppeslott, ballongshow og andre rare remedier.
I år var mye nytt. Blant annet en populær tråbilbane. Her var det tidvis kø av unger som ville prøve seg som tråbilsjåfør. For de store som ville ta en skikkelig utfordring hadde Roger noen meget spesielle ”sjumilssko” man kunne prøve. Noe som viste seg å være mer enn vanskelig. Det gikk ikke an å slippe nybegynnere løs på egen hånd, eller skal vi si fot. Roger selv sprang i lange klyv, hoppet og spratt som om han skulle vært født med raritetene på beina. Denne demonstrasjonen kunne han ikke gjøre særlig mye av lørdag, da var det rett og slett ikke plass på Torget, så derfor jogget han rundt tidlig søndags formiddag, før det igjen strømmet på med masser av folk.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt
Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Det er ikke til å stikke under en stol at det blir en del uheldige episoder i kjølvannet av den populære Båt- og fjordfestivalen. Med flere tusen besøkende i løpet av et par døgn må man regne med at ikke alt som foregår er like festlig. I tillegg til at nattesøvnen blir noe redusert for en del beboere rundt festivalområdet, er det en god del besøkende som ikke kan oppføre seg helt ”etter boka.” Ja, enkelte fastboende ser også ut til å ta seg til rette. Frank Marstokk på ”Den Gyldne Oter” oppdaga til sin skrekk at hans store gassgrill var borte natt til søndag. Etter en del spaning kom denne heldigvis til rette. Noen hadde funnet ut at grillen godt kunne være med på private festligheter utover natta et annet sted i sentrum. Andre forsøkte å stikke av med en 9,5 HK påhengsmotor fra Marinaen. Antakelig måtte tyvene foreta en skinn-manøver for ikke å bli oppdaga av folk som kom. Eller de hadde planlagt å hente motoren med båt. For motoren ble funnet pent henlagt nede i flomålet på yttersiden av moloen av noen ærlige sjeler som varsla en av Havnevaktene.

På nattestid pisses det mer eller mindre åpenlyst rundt om i sentrum av Hemnesberget, uten at det er registrert bøtelegging av tilstedeværende politi. Søppel og noen knuste flasker må man også regne med. Men her er festivalens folk stort sett raske til å rydde. Rydde måtte også Gerd og Petter Engevik etter at noen nattevandrere hadde funnet glede i å knuse ei fin blomsterurne rett utfor huset deres i Sjøgata. ”Men såpass må vi vel egentlig bare tåle, det er jo tross alt bare ei helg i året at det blir så folksomt som dette,” var Petters rolige kommentar mens han kostet opp siste rest av den knuste urna.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Fra den spede begynnelse i 1995 da Båt- og fjordfestivalen så dagens lys på Hemnesberget i forbindelse med åpningen av den nye Marinaen, har arrangementet sakte, men sikkert vokst og befestet seg som en av de største festivaler for hele familien her i distriktet. Besøket har økt jevnt og trutt, og i år nådde man igjen nye høyder.

Gjengen bak dette vellykkede arrangementet var samlet på Dykkeklubbens fine brygge onsdag kveld (2.7) for å evaluere mens det hele var ferskt. Samtidig gikk de gjennom sine budsjetter og omsetningstallene for de ulike tiltakene som genererer inntekter. Regnskapet er ikke avsluttet, men et pent overskudd er i ferd med å avtegne seg. Av ei brutto omsetning på i overkant av en million, vil nok nettoen havne på et sted mellom 300 og 350 tusen, sier festivalgeneral Kjell-Idar Juvik og økonomisjef Hallgeir Brun. Det er vi meget fornøyd med.

Som kjent er det Hemnes Dykkeklubb og Hemnes båt- og sportsfiskeforening som står bak festivalen. De to foreningene har en hovedkomité som trekker i de mange tråder. Det er et drøyt stykke arbeid å få et stort apparat med frivillige til å yte maksimalt for at alt skal gli best mulig. Vi har også god hjelp av andre foreninger denne festivalhelga, som for eksempel Lions Club og Hemnes IL. Vi spiller også på lag med næringslivet på stedet. For oss er alt dette også meget viktig, sier man unisont i en storfornøyd hovedkomité, som tar en pause i evalueringen og blir med ut i kveldssola for å la seg forevige foran havneområdet og innseilingen til småbåthavna.

Bak, fra venstre;
Helge Rong, Alf Magnus Jakobsen, Egil Jensen, Øystein Johansen, Rolf Arne Brendberg.
Foran; Torstein Juvik, Jørn Ståle Pettersen, Kurt Karlsen, Hallgeir Brun, Kjell-Idar Juvik.

Foto: Tore M. Furuhatt


Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Børre på Berget har blitt litt av en kultfigur. Lars Sivert Larsen ante nok ikke hvilken popularitet hans underlige figur skulle få, da han laget den til et kurs for mange år siden. Nå er han hovedattraksjonen når gutta i ”Igor Kill and the sitting Bulls” stiller på scenen i Børre på Berget. Også i år kunne barn i aldre la seg underholde i det store festivalteltet av disse muntre figurer på søndag, men allerede lørdags formiddag hadde de litt oppvarming.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Det var mange steder det dannet seg kø lørdag 28. juni under Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget. Også de som skulle ha malt seg tigerfin i fjeset måtte belage seg på litt venting. At denne tjenesten var populær så vi etter hvert som det ble stadig flere som gikk rundt med fjes som ikke stemte helt med det man er vant til å se. Ikke minst var det mange artige fjes under Sjørøveropptoget. Noen tatt med hjemmefra og noen kjøpt på Torget.

Her er det lille Anna som på mamma Kine Nilsens trygge fang blir malt etter alle kunstens regler av Astrid Jonassen.

Foto: Tore M. Furuhatt


Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Ikke alt foregår i det våte element når driftige hemnesværinger arrangerer Båt- og fjord-festival. Noe må også landkrabbene få leke seg med. I så måte var Olabilløpet et kjærkommet nytt innslag på Hemnesberget søndag, siste dag i festivalen. Dagen da det tradisjonelt har vært litt roligere i gatene på ”Festivalberget.” Men så fikk folk i Hemnes idrettslag (skigruppa, av alle ting!) lyst til å prøve seg på å få til et lite Olabilløp. De håpet på opp mot 10 startende. Det ble nesten det dobbelte, og det må kunne karakteriseres som en dundrende suksess at så mange la stor innsats i å lage flotte olabiler.

Fra ei startrampe i Sørlandsveien suste bil etter bil rundt svingen og nedover Torget til målportalen nede i Sandvika. Hele 16 sjølkomponerte olabiler av ymse kvalitet stilte til start. Noen raskere og mer kjørevillig enn andre. Det var lett å se for publikum uten stoppeklokke. Og noen mindre styrevillige var det også. Noe som førte til passe med dramatikk med mindre velt og et par påkjørsler som heldigvis gikk bra. Svart med folk langs den relativt korte løypa var det også, så dette kan bare karakteriseres som en vellykket debut. Arrangørene lover å komme tilbake neste år med et enda bedre opplegg. Ketil Christensen i skigruppa sier at de har høstet mange erfaringer som vil bli tatt hensyn til når de planlegger neste olabilløp.

Laurits Veiåker Sjåvik kjørte den raskeste olabilen. Han suste gjennom løypa på 15,67 sekunder. Flere lå i nærheten av den gode tiden, men altså ingen raskere. Den mest originale bilen ble ført av Antony Juvik (foran) og Georg Larsen, godt assistert av sine fedre nedover løypa, ettersom konstruksjonen ikke var spesielt lettkjørt! Mens Idar Kjærstad ble trukket ut som vinner av en flunkende ny iPod blant alle startende. Idar var også historiens aller første olabilpilot som kjørte utfor startrampa (bilde 1 og 2). Startmann var Svein Luneng og speaker i startområdet Gisle Urvik.

Løypa var ikke altfor bratt og vanskelig, og den var omkranset med imponerende mange skuelystne (bilde 3 og 4).
Bilde 5. Raskeste bil og fører Lauritz Veiåker Sjåvik
Bilde 6. Leif Are Larssen
Bilde 7. Jørgen Hind Sørensen
Bilde 8. Jonas Haugmo
Bilde 9. Live Veiåker Sjåvik, 3,5 år, med sin lekre lille røde, med blomsterkasse bak
Bilde 10 Richard Oldernes
Bilde 11 Antony Juvik og Georg Larsen
Bilde 12 og 13 Suleyman Ansary og Vegard Antonsen før og etter en velt
Bilde 14 Emilie Juvik og Miriam Høgseth Presteng
Bilde 15 Markus Wennberg
Bilde 16 Matias og William Øvrevoll Christensen
Bilde 17 Elias Larsen
Bilde 18 Speaker med blålys (i målområdet): Lars Sivert Larsen, og Tommy Jakobsen og Ketil Christensen fra Hemnes IL, skigruppa.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
De minste ungene ser ut til å elske lille Elias, båten med de menneskelige trekk som ordner opp på de syv hav i en ikke ukjent barne-tv serie. Redningsselskapet reiser rundt med flere slike båter, og skaper blest om sin virksomhet. En av båtene, og Redningsselskapet, dukket opp på Hemnesberget også i år under Båt- og fjordfestivalen. De holdt det gående i mange timer lørdag (28.6) med å ta med ungene på en aldri så liten tur i Marinaen. Det var bare så vidt det var plass for lille Elias mellom alle de store glisene som lå som gjester i havna. Havnesjef Rolf Arne Brendberg måtte trø til for å sørge for at fjernsynshelten fikk plass ved den 40 meter lange Gjestebrygga.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
For tredje året på rad stilte Stian Halsen opp i den uhøytidelige idrettsgrenen VM i båtklammerkast under Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget. For tredje gang gikk han ubeseiret av arenaen. Med et vinnerkast på 22 meter var han drøyt 1,5 meter lenger enn andremann, Alf Magnus Jakobsen, med sine 20,4 meter.

Båtklammeret er ikke enkelt å kaste. Det så vi mange eksempel på. Deltagerne prøver etter beste evne å få et slags grep om den tunge gjenstanden, og slenger i vei, nesten i alle himmelretninger. Et par ganger fikk klammeret faretruende feil kurs. En gang i retning av en bil i Parkveien, og en gang mot noen publikummere. Begge gangene ble situasjonen avverget av busker og trær. Heldigvis. For dette er jo mest lek og moro. Til tross for alvoret de mange (16) kraftkarene hvert år legger i denne øvelsen.

Ja, ikke bare kraftkarer deltar med liv og lyst. Det var en del barn og damer som også prøvde seg i ”ringen”. Her ble ikke omgivelsene og publikum i samme grad utsatt for fare, for lengdene ble av naturlige årsaker litt mer beskjedne når disse litt mer spede atleter var i sving. Vinner i dameklassen, Karina Sørensen, fikk opp et vinnerkast på 12 meter, mens i barneklassen endte Johannes Jonassen på 7,6 meter øverst på pallen.

På grunn av at nyskapningen Olabil-løpet skulle gå av stabelen bare en halv time etter at dette uortodokse VM-et startet, ble det ikke tid til en siste finalerunde for de tre beste i hver klasse, noe som viste seg å være litt upopulært hos noen.

Bilde 1 og 2. Stian Halsen fra Gruben
Bilde 3. Karina Sørensen
Bilde 4. Johannes Jonassen
Bilde 5. Morten Urvik
Bilde 6. Anne Lise Brun
Bilde 7. Ansgar Syrstad
Bilde 8. Hallgeir Brun
Bilde 9. Astrid Jonassen
Bilde 10. Kjell-Idar Juvik

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Som en gest til alle dem som frivillig stiller opp i Marinashowet, lokker arrangørene med en splitter ny sykkel som trekkes blant deltagerne. Med stor risiko for å havne i det iskalde vannet, som egentlig er hovedpoenget med hele showet, er det mange som sier ja når arrangørene spør etter frivillige ”artister”. De kan gjøre det i visshet om at deres innsats går til en god sak, men at sjansen for å vinne seg en verdifull sykkel er relativt stor. Større enn i Lotto i alle fall.

Da årets Marinashow var over var det trekking av sykkelen, og den heldige vinner ble Ansgar Syrstad. Han deltok i sekkekamp på stokken (her til venstre).

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Båt- og Fjordfestivalen på Hemnesberget holder på tradisjonene. Marinashowet på lørdag er og blir en skikkelig høydare, og avslutningen av showet med MarinAthlon må være med, selv om deltagelsen ikke er spesielt stor.

Kun tre lag, pluss et utdrikkingslag, stilte til start i denne styrkeprøven. Her må hver utøver løpe, sykle, løpe og svømme, med eller uten gummibåt under seg, en runde rundt Marinaen. Hvert stafettlag stiller med tre mann, og dette er ikke en øvelse for pyser. Her må man ha en noenlunde brukbar kondis og blodpumpa i orden, og heller ikke ha utpreget vannskrekk. Gruben Blikk har for vane å stille et godt lag når MarinAthlon står på plakaten. Så også i år. På åpningsetappen la Stig Andersen ut i et knalltøft tempo. Han lå i tet helt inn til veksling, men holdt på å bli tatt igjen av de ungdommelige spreke gutta til Hemnes IL, representert ved Aksel Saraschan på første etappe.

Det ble stor spenning på siste etappe, da HILs Jim Andre Brose halte sterkt inn på Sebastian Bratt fra Gruben Blikk på løpestrekningen utover Moloen. Bratt fikk kastet seg i gummibåten noen meter før Jim Andre Brose. Med det samme så det ut til at Brose skulle kunne ta inn forspranget, men kreftene var slutt. Dermed tok Sebastian Bratt og lagkameratene Stig Andersen og Espen Steinan fra Gruben Blikk et første stikk i en ny vandrepokal. De har allerede skaffet seg en pokal for tre strake triumfer tidligere.

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Når det er festival på Hemnesberget dukker M/S "Gamle Helgeland" alltid opp. Den staselige skuta har lang fartstid på fjorden her omkring på femti og sekstitallet. Og hva er vel mer naturlig enn den stolte lokalbåten ved kai på Hemnes under Båt- og fjordfestivalen. Kloss ved det yrende festivallivet.

I år kom den nostalgiske og stolte skuta til kai i strålende sol fredags ettermiddag (27.6), og fikk med seg to kvelder og en travel dag på et yrende Hemnesberget. Publikum strømmet til som aldri før. Mange nøt kalde forfriskninger av det mer flytende slaget, mens også mange benyttet anledningen til en herlig kveitemiddag i denne flytende restauranten. På kveldstid fristet man med pub.

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Det var ikke uventet at det ble rekorddeltagelse også i Sjørøveropptoget lørdag formiddag under årets Båt- og fjordfestival. Når hele Hemnesberget nesten blir overbefolket av oppglødde besøkende i det fine, passe varme sommerværet, er det naturligvis mange barn i den brokete forsamling. Svært mange av dem hadde på seg en eller annen form for sjørøver-kostyme, og de heldigste fikk sitte oppi en båt (på henger) med piratseil i lag med ei ekte sjørøverdame som kanskje var mora til kaptein Sabeltann. Etter en runde i gatene på ytre Hemnesberget var det utdeling av gratis is til alle barna. Også de som ikke var utkledd. I vrimmelen av de mange mindreårige sjørøvere vraltet tradisjonen tro den tre meter høye sjørøveren. Han er det mange som etter hvert har stiftet bekjentskap med på denne trivelige festivalen, der det er lagt stor vekt på at det skal være mye artig for barna å oppleve.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Ordfører Kjell-Idar Juvik hadde utfordret ordførerne i Nesna og Rana til et aldri så lite VM i kappausing, men endte opp med å kjempe mot fire kvinner som gjorde alt de kunne for å ”drukne” ordfører og festivalsjef Juvik.

Når Juvik ikke sloss mot noen hundre (Terra)-liter vann med et lite plastausekar som våpen, en kamp han for øvrig vant, sto han tradisjonen tro oppå essotanken på Industrikaia og ledet nok et Marinashow i strålende sol. Og igjen ble det publikumsrekord. Arrangørene må ha gullhår både her og der som år etter år kan varte opp med maksvær, til tross for drittvær til like før festivalen skulle starte. ”Hvor kommer alle disse menneskene fra?” spurte en tilreisende fra Østlandet, helt forbauset over det mylder av folk over alt på ytre Hemnesberget. Aldri før i Båtfestivalens 14-årige historie har det vært så mange mennesker og sett på dette helsprøe og klissvåte showet. Det yrte av folk langs hele muren fra Dykkerbrygga til Båtstua. Arrangørene melder om godt over tusen innbetalte til Marinashowet (og mange som sneik seg inn på de mest utspekulerte måter). Og de oppfinnsomme arrangører klarer alltid å komme opp med overraskelser og noe nytt. Som for eksempel tautrekking på en helt ny måte, der to kjempende lag sto på hver sin flåte, med det solide tauet gjennom en talje. Lagene var noe ulikt sammensatt. Åtte danske drenge fra skoleskipet ”Georg Stabe” av København mot fem svære kraftkarer fra Friskhuset på Mo utgjorde kanskje tilnærmelsesvis samme kjøttvekt, men vekt er ikke nok i denne ”idrettsgrenen”. Teknikk er enda viktigere. Ei stund så det ut til at muskelbuntene på flåta til Friskhuset hadde et overtak, men lettvekterne fra skoleskipet sto i mot. De dro og dro i en taktfast rytme. Og til slutt bar det på hau i vatnet med sværingene fra Friskhuset. Til stor jubel fra de mer enn tusen på ”tribunen.”

Det var også mer å juble for. Sekkekamp på stokken høyt over det lite innbydende vannet er et av de faste innslag i dette vann vittige showet. Etter flere innledende runder, der mange fikk seg en iskald dukkert, endte vi opp med to brødre i den store herrefinalen. Fjorårsvinner Kristoffer Flatås forsvarte tittelen godt. Han lot seg ikke vippe av pinnen denne gang heller, og etter en kort og intens kamp sendte han sin bror Even hodestups i det iskalde vannet. Athene Rabliås Finbog gikk til topps i dameklassen, akkurat som i fjor. Etter hvert var det mange som havnet i vannet i de andre spektakulære ”øvelsene.”

I havbasket for seksmannslag, med to i hver lille gummibåt, gikk Rana Håndballklubb seirende ut av en tett kamp med Hemnes IL. Hemnes scoret først, men etter fem minutter ble sluttresultatet 2 – 1 til Rana HK.

I år hadde man en litt annerledes Fiaskostafett enn tidligere, ettersom det var fjære sjø under showet. Her måtte deltagerne løpe over en vanskelig bro, på såpeglatte steiner rett under ”muren,” og svømme eller bruke gummibåt og hender for å komme over et lite ”havstykke.” Langt fra alle lagene kom like elegant gjennom løypa, og det var vel det som var meningen fra arrangørenes side. Alt for å glede publikum. Nå er det bare å glede seg til neste år, for dette er skikkelig moro for hele familien.

Bilde 1. Modamene prøver ”å drukne” den stakkars festivalbossen Kjell-Idar Juvik.
Bilde 2 og 3. Kristoffer Flatås sender sin bror Even hodestups i vannet i finalen i stokkekamp.
Bilde 4. Athene Rabliås Finbog vant dameklassen i år som i fjor.
Bilde 5. De danske drenge fra skoleskipet Georg Stabe” vant over Friskhuset i tautrekking
Bilde 6. Friskusets kraftkarer klarte ikke å beseire danskene i ”landskampen” i tautrekking
Bilde 7. Dag Johan Drage i fin stil i Fjaskostafetten.
Bilde 8. Tone Rønning valgte gummibåt fremfor svømming i Fjaskostafetten.
Bilde 9. Ingrid Steen fra Hemnes IL scoret det første målet i Havbasket.
Bilde 10. Rana HK og Hemnes IL i en vennskapelig havbasketkamp

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Gisle Urvik
På den fantastiske utstillingen av barnekunst på Mileperlen fant vi også dette bildet. På en liten lapp ved siden av bildet stod følgende tekst: Oda har laget et malingstrykk av to hattifnatter. Disse to hattifnattene har spist mandariner...det er derfor de er så gule. -Å tennern e rø førrdi dæm har spist litt jordbær. Så nå vet dere hvorfor hattifnattene er gule og litt røde.

Bilde: Kunstverket er laget i Båsmobakken barnehage. Yvonne Rosten har vært kunstnerisk leder for prosjektet.

Foto: Gisle Urvik


Tekst/foto: Lasse Jakobsen
Et lite knippe med bilder tatt fredag kveld og lørdag kveld er lagt ut på linken under.

FestivalbilderTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Etter fjorten dager med survær, slo det tradisjonen til med en festivallørdag der været var så nært det perfekte som det kan få blitt. Sol og ikke mer varmt enn 17 – 18 grader er ideelt. Blir det langt opp på tyvetallet blir sånne dager fort litt for varm for mange. Dermed strømmet det så mye folk til Hemnesberget fra områdene rundt at det vel aldri har vært så mange innenfor ”bygrensene” noen gang. De fleste kom med bil, noe som virkelig syntes i gatene, men også i Marinaen var besøket opp mot det det er plass til. Bobilcampen og Gjestebrygga var overfylt, og det var ordnet med en god del båtplasser på pirer som var ledig for anledningen. Vi tok en liten titt på hvor de tilreisende gjorde av bilene sine, og fant ut at mange besøkende ikke kan være spesielt godt kjent på ”Festivalberget.” På den store skoleplassen var det nesten ikke biler å se, mens det innover Sørlandsveien (Rv 808) var parkert biler i alle fall til Jan Martin Johnsen (for de med lokalkunnskapen i orden). Derfra fikk de noe lenger spaserturtil festivalplassen enn om de hadde satt fra seg kjøredoningen på skoleplassen ved Hemnes sentralskole. Ved Gammelskola var det så godt som fullt, og i ytre deler av Parkveien, utover i Odden og langt innover Torggata og Lapphellveien stod det tett i tett med biler. Og folke-vrimmelen i gatene, på Torget og langs Sjøgata var bare enorm hele dagen. Ja natta med. For arrangørene melder om 1450 solgte billetter på festivaldansen lørdag. Også det rekord, og denne lørdagen blir vanskelig å slå.

Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. Furuhatt


Foto: Tore M. FuruhattTekst: Lasse Jakobsen
Resultatene fra årets MarinAhtlon samt VM i Båtklammerkast er lagt ut på festivalens hjemmesider.


Tekst: Lasse Jakobsen
Fra festivalkomiteen har vi mottatt følgende melding som vi overbringer i sin helhet:

Takk til alle som har stilt opp på årets Båt & Fjord festival. Uten all frivillig innsats fra dere hadde vi ikke kunnet gjennomføre et slikt stort arrangement.

Årets festival slo alle tidligere rekorder i antall besøkende, så dere har alle vært med på å gi et betydelig økonomisk bidrag til Dykkeklubben og Båtforeningen.

Håper dere alle har hatt en hyggelig helg.
Takk for årets innsats.

Benytter også anledningen å takke våre sponsorer og ikke minst Rana Trevarefabrikk og Gruben Blikk for lån av kjøretøy/utstyr.

Hilsen
Festivalkomiteen 2008Tekst/foto: Lasse Jakobsen
Lørdag kveld var det duket for festivalens siste plattingdans og på programmet stod dansebandet Mix og Return. Festivalområdet ble utover kvelden fyllt opp med nesten 1500 innbetalte personer skulle få en festkveld med musikalske godbiter. Noen regndråper kom det men de
forsvant fort og uten at det la noen demper på kvelden.

Mix som åpnet kvelden kan i 2008 feire 25-års jubileum. Med lang fartstid, mange utgivelser og utallige spillejobber vet de hva publikum vil ha og det ble fort trangt på dansegulvet av danseglade publikummere. Spillegleden er fortsatt på plass og det ble en trivelig kveldsstund for de som hadde kommet på festival for å få fart på dansefoten.

En halvtime etter midtnatt kom tilslutt Return på scenen til ellevill jubel fra utålmodige publikummere. Return har tidligere gjestet festivalen (2005) og kunne fortelle et begeistrert publikum at de hadde sett fram til denne spillejobben. Med mange slagere og et band i toppform ble det akkurat den festen som man hadde håpet på.

Også denne kvelden måtte ta slutt og man kunne ta fatt på hjemveien etter en fantastisk kveld nedenfor hotellet. Riktignok noe ør etter å ha tilbrakt lange perioder foran scenen med høyt lydnivå, men med vissheten om at det musikalske også i 2008 hadde vært en fulltreffer.
Vi ser frem til neste års festival.

Det er også lagt ut flere bilder fra lørdagen. Link til disse finner du her:

Mix

Return

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse JakobsenTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Under det godt besøkte Marinashowet under Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget ble Årets Båtsmann kåret. En noe overrasket Kåre Ahlsen ble ropt opp som vinner. Han satt da om bord i Gamle Helgeland ved kai rett bak Marinashowet og koste seg i lag med gode venner, men måtte møte opp på flytebrygga foran det store publikum. Ahlsen har gjort seg fortjent til denne hederstittelen fordi han har vist stor interesse for arbeidet med å holde marinaen i orden både sommer som vinter. Og så har han en aldeles nydelig trebåt. Den får førsteklasses stell, og er en pryd i Marinaen på Hemnesberget, sa havnesjef Rolf Arne Brendberg. Ahlsen har bodd på Hemnesberget ikke mer enn ca 8 år, og til tross for en umiskjennelig bergensdialekt, er han for god hemnesværing å regne.

Foto: Tore M. Furuhatt


Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Lions Club på Hemnesberget holdt auksjon på ei forseggjort dukkestue på ettermiddagen lørdag under Båt- og fjordfestivalen. Folk hadde gitt inn bud utover dagen, og da auksjonarius Petter Rønning startet budrunden lå høyest innkomne bud på kr. 8000,-. Rønning kunne fortelle at det knapt dekket materialkostnadene, så han håpet at medlemmenes iherdige dugnadsinnsats for å snekre og male ble belønnet med noen kroner. Ja til og med gardiner og vevd matte fulgte med på kjøpet, så her ønsket man seg bud opp mot 10.000 kroner. Etter en heller treg start, der munnrappe Rønning lurte på om det ikke var noen med urlite pæng blant publikum. Da ropte en kar i forsamlingen: ”8018 kroner!!” Til Petter Rønnings store glede. Etter dette begynte budene å gå litt oppover skalaen. En dame med mobiltelefonen på øret bød til stadighet over når det kom nytt bud fra en ivrig byder. ”Du ska bære prat meir i telefonen” sa Rønning da de passerte titusenkronersmerket på den visuelle verdisøyla Hans Erik Nilsen betjente. Og flere signaler om å høyne budet kom stadig via damen med telefonen. Til slutt gikk hammeren på kroner 11.200,-. Dermed kunne Kristin Evensen, ei lita jente på Bjerka, og hennes foreldre slippe jubelen løs etter å ha gjort en god handel, via telefonisk ”stråmann”. Sånn som man gjør på store kunstausjoner.

Foto: Tore M. Furuhatt


Tekst/foto: Lasse Jakobsen
Rundt midtnatt fredag kveld entret Unit Five scenen nedenfor hotellet foran ca 600 innbetalte tilskuere. Bandet, som opprinnelig kommer fra
Hammerfest i Finnmark, har sine røtter helt tilbake til syttitallet. De startet under navnet Tass, men skiftet senere navn til Unit Five. På
80-tallet var det slutt etter mange utgivelser, norsktoppslagere, Grand Prix og sølv- og gullplater. I 2004 startet de opp igjen og gjestet da Hemnes Båt- og fjordfestival. Dagens besetning består av Tore Hansen (vokal), Bjørn-Ronny Hansen (bass), Kjell Arnesen (keyboard), Egon Olsen (trommer) og Jimmi Iversen (gitar).

At Unit Five fortsatt har godt grep om publikum er det ikke tvil om. Det ble etter hvert svært trangt om plassen foran ved scenen og dansegulvet var til tider overfyllt. Gruppas mange slagere falt i smak hos publikum og på mange av låtene var det allsang i teltet. Publikum så i hvertfall ut til å kose seg og fredagskvelden som etter hvert ble til natt var alt for kort. Publikum ville ha mer, men også denne kvelden måtte ta slutt.

Fredag ble nok en fulltreffer for festivalen og lørdag er det duket for mer underholdning og mer musikk.

I tillegg til bildene under, ligger det en lengre billedserie tatt av bandet hvis du klikker her.

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse JakobsenTekst/foto: Lasse Jakobsen
Hemnes Båt- og fjordfestival er godt i gang og fredag kveld var det duket for en av to plattingdanser denne festivalhelgen. PMS som er et rent jenteband fra Rana var denne gangen hentet inn som oppvarmingsband til hovedattraksjonen Unit Five. Dessverre var det lite folk inne på festivalområdet når jentene satte igang, men det ble flere og flere utover kvelden. PMS spiller stort sett sett coverlåter og de kom fra oppgaven med stil. Jentene var strålende opplagt og det ble bare bedre og bedre utover kvelden noe publikum satte stor pris. De kunne sikkert holdt på enda lengre enn de bortimot to timene de spilte.

Det var en ren fornøyelse og ekte spilleglede. Bandet var da også storfornøyd etter at de hadde forlatt scenen. Dette hadde vært gøy! Det var første gang de spilte på Hemnesberget, men det blir neppe den siste. At de også fikk forespørsel om nye spillejobber i etterkant av kveldens konsert, vitner om at det hadde vært en vellykket kveld. Bandet skal forøvrig gjeste Lofoten Countryfestival i september hvor en storhet som Nanci Griffith også skal spille.

I tillegg til bildene under, ligger det en lengre billedserie tatt av bandet hvis du klikker her.

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse JakobsenTekst: Gisle Urvik Foto: Geir Karstensen
Det var nok mange som sperret opp øynene da den 3-mastede fullriggeren "Georg Stage" av Danmark ankret opp rett utenfor Rana Tre.

Maskinsjef Geir Karstensen kontaktet skipets kaptein og fikk opplyst at grunnen til de kom til Hemnesberget, var at de fant ankerplass på sjøkartet. Søndag drar de videre til Mo i Rana. Etter det går turen til Lofoten og Færøyene.
Om bord finner vi 50 elever (kadetter) der en tredjedel er jenter.

Da må vi også ta med noen tekniske data. Lengde m/baugspryd er 54 m. I vannlinjen 36 m. Båten som er av stål ble bygget i 1934. I presentasjonen står det følgende om skipet: -I dag verdens minste seilende fullrigger, men samtidig den smukkeste. Da Geir opplyste at det var festival på stedet, ble kapteinen veldig interessert.

Foto: Geir Karstensen


Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Lions Club Hemnesberget har ikke ligget på latsiden i vinter og vår. Medlemmene har snekret og malt til den store gullmedalje, og resultatet har blitt to pene dukkestuer. Den ene skal de allerede auksjonere bort i løpet av lørdag (28.6) under Båt- og Fjordfestivalen. Interesserte kan se dukkestua på Torget og gi bud utover dagen. Klokka 16.00 skal så det hele avgjøres med en auksjonarius, så her kan det bli kamp helt på målstreken.

Den andre dukkestua kan man kjøpe lodder på. Tore Akselsen og Einar Fredriksen var i sving allerede tidlig på ettermiddagen på festivalens første dag. I strålende sol var det en fryd å stå på Torget, kunne herrene melde. Og de solgte jevnt med lodder selv om det ikke vrimlet folk slik det vil gjøre lørdag. Denne dukkestua blir ikke å finne seg ny eier før i midten av august. Frem til vi skal trekke den 15.8 skal det selges en god del lodder, sier de ivrige loddselgerne, og skriver ut loddsedler så blekket spruter.

Foto: Tore M. Furuhatt


Tekst/foto: Tore M. Furuhatt
Kongeskipet dro forbi på Helgelandskysten uten å besøke kystens perle i forrige uke. Men i dag, fredag 27. juni dukket et nesten enda mer staselig skip opp på reden. En tremastret danske ankret opp på Dalanbukta tidlig ettermiddag. Ryktet fortalte at den gedigne seilskuta kommer fra København, og vi får tro at det er ryktet om vår fenomenale Båt- og Fjordfestival som har brakt dem til vår idylliske småby ved fjorden.

Mens bilferja Aldra satte kursen inn Leirvika, la den danske seilskuta breisida til fotografen. Om skuta blir liggende over hele festivalen får vi tro det blir mulig å få tatt den nærmere i øyesyn.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Båtfestivalen er i gang. Flere torghandlere etablerte seg på Torget allerede fredags formiddag, og Galleri Mileperlen åpnet dørene for en eventyrlig utstilling laget av barn i Båsmobakken barnehage. Gallerieier og kunstner Yvonne Rosten er ansatt i denne barnehagen med kunst på aktivitetsplanen, og hun får noe positivt ut av alle barn. De får ulike utfordringer å bryne seg på, og Rosten stimulerer ungene til å skape bilder og figurer ut fra sin egen forutsetning. De kan arbeide lenge med sine store og små kunstverk. Ikke sammenhengende, men i ofte i digre formater. De kan legge vekk bildet for å holde på med andre ting. Men det ender til slutt med de mest utrolige bilder.

Mens Hemnesværingen var på besøk kom de to barnehagene på Hemnesberget innom galleriet og utstillingen. Her ble de møtt med mange artige motiv. Ikke minst bilder fra den artige verdenen med Mumitrollet og de andre i Mumidalen. Innerst i de store utstillings-lokalene var det et rom som ungene likte ekstra godt; Skummelskogen. Innenfor forhenget var det både spøkelser, flaggermus, edderkopper og mange andre rare skumlinger. En fryd for ungene, og det hørtes mer enn et hvin fra skummelskogen.

Oppe i utstillingslokalet i andre etasje var det en smule kaotisk. Her skal jeg åpne min egen utstilling i morgen klokken, 12.00 flirer Yvonne Rosten (siste bildet). Det blir vel en heftig natt her i stedet for på festivalen. Men sånn må det være. Hektisk til siste minutt før ei utstilling. Innimellom slagene får den driftige Yvonne også tid til å bygge om det digre huset, som tidligere var møbelbutikk.

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. Furuhatt

Foto: Tore M. FuruhattTekst/foto: Lasse Jakobsen
Hemnesværingen tok en runde torsdag ettermiddag på festivalområdet og kunne konstatere at ting nå begynner å komme på plass. To store telt var kommet opp nedenfor hotellet og man var i gang med å bygge scenen i det ene teltet.

Det ser ut til at værgudene også i år er på festivalens side. Siste tilgjengelige værmelding viser fredag og lørdag sol og temperaturer opp mot 18 grader. (Link til værmelding) Det er altså ingen grunn til å bli sittende hjemme i helgen. Det burde være både aktiviteter og musikk for alle.

Foto: Lasse Jakobsen

Foto: Lasse JakobsenTekst/foto: Tore M. Furuhatt
Det nærmer seg Båt- og fjordfestival på Hemnesberget, og alle hemnesværingene forbereder seg til ablegøyer og moro i det våte element. Nesten alle. For noen vil ta sjansen til noe nytt som slett ikke har med båt å gjøre. Det handler om Olabil-løp.

I den senere tid har man stadig oftere kunnet observere hjelmbeprydede hemnesværinger i hjemmesnekrede fartsvidundre i skarp trening i de mange bakkene på Hemnesberget. Folk i festivalbyen har med undring sett på fenomenet. Og noen har trodd at disse rare, motorløse kjøredoningene i hemnesgatene har hatt sammenheng med enkeltes miljøengasjement og galopperende drivstoffpriser. Men forklaringen er enkel. I det stille har det foregått hemmelige forberedelser på det som skal bli en helt ny fartsfest i området Torget. Olabilløp.

Denne første gangen begynner vi forsiktig, så får vi se hvordan dette vil kunne bli på sikt. Vi har jo bakker nok på Hemnesberget, om vi vil satse på fart og dramatikk. Men i år skal deltagerne ikke engste seg for mye over risikoen. Vi skal ha ei startrampe et stykke opp forbi Torget, og la de unge ”racerkjørerne” trille nedover mot Sandvika. Målportalen setter vi opp et stykke forbi ferjekaia, så dette skal være trygt nok, mener Christensen. For å ivareta sikkerheten best mulig må alle stille med hel bekledning, hjelm og hansker, og olabilen må være utstyrt med en skikkelig bremseanordning. Ellers er det opp til deltagerne å lage sin egen konstruksjon på olabilen. Det hadde vært artig om store og små bruker sin livlige fantasi og skaper noen fantasifulle farkoster med hjul på. Vi vil ha en jury som skal plukke ut en deltager som har gjort noe helt spesielt med sitt kjøretøy eller bekledning. Vedkommende vil få juryprisen som er en vandrepremie med sitt navn inngravert i etterkant. Så nå håper vi mange melder seg på. Det blir gratis å delta. Man skal bare registrere seg hos Ivar på Sporten, tlf. 75 19 31 45. Også folk utenfor Hemnesberget kan delta, så kom igjen folkens, er oppfordringen fra skigruppa til Hemnes idrettslag.

Vi vil premiere alle barn som deltar, enten de stiller en eller flere på olabilen. Og så blir det premiering av de tre raskeste. Men for å friste til ekstra innsats blant unger som ønsker å være med har vi en flott gulrot. Blant alle deltagere vil vi trekke ut en i-Pod som premie, forteller Ketil Christensen. Det vurderes også en egen ”oppvisningsklasse” for voksne, der fart og ”ækksjen” skal forlyste publikum på Torget. Tanken er å slippe noen nedover bakkene fra Gammelskola og ned ”Katinkahenget.” Vi får se om noen tar utfordringen, avslutter Christensen med et lurt smil, mens Live og Lauritz Veiåker Sjåvik trener i sine tøffe, heimlagede olabiler i gata rett utenfor hjemmet i Parkveien på Hemnesberget.

Foto: Tore M. Furuhatt
Ved Lasse, kl 17:23