LokalAvisa.no > Bergtatt! mail
 
 
Nyheter 01/08 2006
Ambulansen er på plass i Senjahopen
 (foto:tie)
(foto:tie)
av Toril Irene Eng

Klokka 8.00 i dag, tirsdag 1. aug., overtok UNN ambulansedrifta for Berg og Nord-Senja. Det vil si at nå er både ambulanse og personell på plass i Senjahopen.
Og de første som gikk på i dag tidlig og fikk æren av å innvie den nye bilen og den nye stasjonen, var Barbro Eng og Bengt Larsen. Noe de er svært begeistret for.

Begeistret og forventningsfulle. Ikke bare fordi de får være de første til å ta i bruk ny stasjon, splitter ny ambulanse og nye uniformer. De er mest glad for den nye turnusordningen som gir ordnet arbeidstid, kortere vakter og fast arbeidssted - og ikke minst: Slippe 7 dager lange hjemmevakter med opptil flere utrykninger pr. dag, ofte i et par døgn i strekk, uten søvn. En vaktordning som ikke bare var anstrengende og krevende for de som jobber innen ambulansen, men som også kunne ha ført til risikofyllte situasjoner for pasientene.

Innen akuttmedisin er det svært viktig at de som behandler pasienter er våkne og opplagte – det kan jo stå om liv! I mange tilfeller har personellet vært så slitne etter opp til 4 Tromsø-turer i løpet av 2 døgn at de har måttet melde bilen ut av drift og fått seg noen timer søvn. I slike tilfeller, som ikke har vært så rent sjeldne, har ambulanse på Finnsnes overtatt.

Til nå har de hatt en uke vakt og en uke fri, året rundt. Nå blir det 6 ambulansepersonell på stasjonen hvorav to og to går sammen. Staben har øket fra 4 til 6 med den nye ordningen under UNN`s ansvar. Og nå er en vakt maks 3 døgn og da snakker vi om helg. Det optimale er et døgn på og opp til 9 døgn fri, alt etter hvor i turnusen de befinner seg. I snitt kommer de ut med 2,3 døgnvakter pr. uke på en turnus over 6 uker som det nå er lagt opp til.

Barbro Eng og Bengt Larsen er svært begeistret for den nye stasjonen og ikke minst den nye ambulansen som nå kjører under navnet UNN ambulanse, avd.Berg.Det er den nye arbeidstiden som igjen vil gi tryggere pasientbehandling og forutsigbar arbeidstid som Eng og Larsen ser mest fram til. Men det at responstiden, den tiden det tar fra alarmen går og til personellet er i bilen, går betraktelig ned, er noe de vil framheve. Da de hadde hjemmevakt og personellet bodde i en avstand fra hverandre på opptil 7 - 8 km., kunne det ta et kvarter før begge var i bilen og klar for avhenting av pasient. Nå som de skal oppholde seg i samme hus, vil responstiden gå ned mot null og de er begge i bilen straks alarmen har gått og ambulansen er da øyeblikkelig på vei til pasienten. Og ikke minst: Med uthvilt personell, klare til å mestre de vanskeligste oppgaver.

Å ha en jobb med kun hjemmevakt har de følt som et stort minus, på mange måter. Ikke minst kollegialt. Tidligere satt de hjemme hver for seg og ventet på oppdrag og hadde kun kontakt med hverandre under utrykning. Nå føler de at der har en jobb å gå til, jobben er ikke å sitte hjemme å vente på oppkalling. Nå møtes de også utenom oppdragene i ambulansen og har et fellesskap på stasjonen, der de kan utveksle erfaringer og utvikle seg faglig. Noe som igjen kommer befolkningen og pasientene til gode.

De nærmeste 14 dagene må de bo i et leid hus i Senjahopen. Dette fordi den nye stasjonen ikke er helt klar ennå. Det gjenstår en del innredningsarbeider. Stasjonen får stue, kjøkken, tre soverom, bad og garderober, samt rom for materiell. Alt splitter nytt og moderne med alle fasiliteter. Også inkludert kabel-tv og internett.

Garasjen for ambulansen er imidlertid ferdig, flislagt og med vann og alt utstyr for å vaske og rengjøre bilen etter hvert oppdrag.

Og her ser vi den nye ambulansen, en Volvo S 80 med 4WD og alt teknisk og medisinsk utstyr som tilfredsstiller dagens krav til akuttmedisin.Barbro Eng og Bengt Larsen vil trekke fram og takke Einar Tore Esaiassen i Senjahopen som har vært med på å gjøre dette mulig ved å leie ut og bygge opp stasjonen. Det er i de tidligere lokalene til Maritim Installasjon at stasjonen holder til, med garasje i kjelleren ved siden av brannbilen - begge til enhver tid klare til utrykning.

Den nye ambulansen, en Volvo S 80, er av en helt annen standard enn den de var vant til. For det første er den helt ny. Den har i 4-hjuls trekk, noe som er et pluss her ute mellom fjell og fjord og hvor føret varierer gjennom døgnet og året. I tillegg er den stabil og gir gode arbeidsforhold under veis.

- Dette ble mye, mye bedre enn vi hadde forventet, sier Barbro Eng og Bengt Larsen. - Nå kan vi trygt si at vi gleder oss til å gå på jobben - i dobbelt forstand! Vi får en topp moderne arbeidsplass og i tillegg er den nye bilen som en drøm å kjøre. Dette blir veldig, veldig bra, både for oss som skal jobbe her og ikke minst for pasientene!

Da ”Bergtatt” var på besøk i morgentimene tirsdag, hørte vi en kommentar fra Barbro Eng: - Dette er som julaften!

Ved rs, kl 11:07