LokalAvisa.no > Revestreken > Skolenytt mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Skolenytt 15/02 2006
Gym i skolen.
Gym på skolen, jenter gruer seg.

Elvetun skole har et ganske fritt gym system, der det til tider ser ut som om at de ikke har helt kontroll på elever og ressurser som blir brukt. Blant annet er det diskutert mange ganger i jente garderoben om hvor mange jenter som egentlig gleder seg til gymmen. Alle ganger er det kommet frem at de fleste jenter i ungdom skolen gruer seg til og måtte ha gym, det er på grunn av at lærerne ikke har regler på hva som er lov til og ha ute ifra lageret. Ofte er det opp til 40 baller i luften, og det er mange som ser på det som en sport og sikte på jenter med ballen. Jo hardere de treffer jo morsommere er det. Det virker ikke som om at lærerne tar tilretning når de får henvendelser fra jenter som ikke vil ha gym på grunn av dette. I tillegg er det nesten bestandig ballspill man har i gymmen, og bestandig skal gutter være så hardhendt mot oss jenter.

Hva kunne vært gjort for og endre at mange jenter føler det slik?
Det er mange forslag om hva som kunne vært gjort for og forhindre at mange jenter gruer seg til gymmen.
Blant annet:
- Hatt bedre regler på hva som får slippe ut av lageret, sånn som at læreren har en nøkkel og henter ut kun det som skal brukes.
- At vi av og til hadde rene jenter/gutter gym.
- At det var mer variert valg av aktiviteter, både inne og ute.
- At læreren kunne høre på når det var noen som ville si noe, og at han/hun tok det tilfølge.
- Evaluering.

Her er et intervju av en av gym lærerne, og svarene han hadde og gi når det gjelder gymmen.

Jeg har snakket med Inge Cato Winther, å her er svarene jeg fikk på e spørsmål jeg stilte.


Hva syns du om gym ordningen her på skolen?
”Det fungerer for noen, men slettes ikke for alle. Jenter blir veldig ofte satt til side for tøffe gutter, og de samme tøffe guttene skyter harde baller mot jentene. Dette skremmer mange jenter til og ikke ha gym.”

Er det noe du ville endret for og gjøre gymmen bedre enn den er i dag?
”Jeg ville fortsatt ha 4 grupper slik som før, bare at det er to jente grupper og to gutte grupper. Så ville jeg ha laget et gym opplegg som kunne passet til de fleste. Jeg tror jentene ville hatt mer glede av gymmen da.”

Vet du at det er mange jenter som gruer seg til gymmen? Hva syns du om det?
”Jeg syns det er for grusomt, gym er jo faktisk en av de viktigste fagene vi har på skolen.”

Blir det noen endringer i gymmen snart?
”Vi skal snart ha et møte der vi kommer til og ta opp dette med at mange jenter ikke liker gym lenger, der håper jeg det blir laget til et opplegg som gir et tilbud til alle, eller de fleste. Man kan ikke få alle glad, men de fleste i hvert fall.”

Syns du selv at du hører etter, og prøver og hjelpe de jentene som kommer til deg for og ta opp det de er misfornøyd med?
” Vi har jo tross alt en plikt til og høre på alles meninger, jeg prøver å hjelpe de som ikke liker gymmen, akkurat som om å ta vare på de. Slik at de også får et tilbud, men det er ikke dermed sakt at hvis vi har 54 elever så har vi 54 tilbud. Vi skal prøve og få det slik at i hvert fall over halvparten er fornøyd, og hvis vi ikke gjør det så har vi gjort en dårlig jobb.’’

Så da er det bare og håpe at skolen holder det de har lovet og at det blir endringer, i gymmen snart.

Skrevet av Malin.
Ved elvetun, kl 14:21