LokalAvisa.no > Revestreken > Skrivekløen mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Skrivekløen 26/06 2005
Forsøket
Behagelig tilbakelenet på Kypros om vinteren og i Tønsberg om sommeren, holder jeg likevel blikket fast rettet mot hva som ”spajeres” heime i Dyrøy, og hvis jeg ikke har sagt det før, sier jeg det nå: Revestreken er et ”must” for oss som lever i utlendighet.

I dag har jeg lest en annonse fra ungdomslaget i Brøstadbotn der de etterlyser folk som kan delta i revy og teater m.m. for å blåse liv i den kreative . Jeg har ikke til hensikt å melde meg på, selv om jeg kanskje kunne bidra med noen tekster,. men jeg ble sittende her helt fascinert av selve navnet: Ungdomslaget ”Forsøket”. Det er et fantastisk navn på et ungdomslag. Det er neppe mulig å finne tilbake til kilden, hvem som fant på å kalle et ungdomslag for ”Forsøket”. Det må ha vært en skikkelig spissbur. Men navnet lever. Det må ha levd minst 60, 70, 80 år i beste velgående. Jeg vet ikke når ”Forsøket” ble stiftet, men jeg vet at det må være lenge siden. Og fremdeles driver man forsøkene? Det høres ut som et forskningsinstitutt, ikke et ungdomslag. Men kanskje har navnet et dypere mening, en så dyp mening at vi slutter å le av det merkverdige. Kanskje dreier det seg om at ethvert nytt ungdomskull som entrer arenaen eller scenen må forsøke seg fram. Det er vel ungdommen i et nøtteskall: Vi må prøve og feile. Vi må forsøke. Så er navnet godt, men laget trenger vel en yppersteprest som kan forklare hvorfor de heter det de gjør?

Som fagmenneske som har drevet med forsknings- og utviklingsarbeid i årtier, har jeg et krav over meg om evaluering, om resultat. Har ungdomslaget ”Forsøket” i 60-70-80 år drevet med forsøk? Og hva ble resultatet? Jeg krever ingen til ansvar, men spør om man kanskje bør vurdere navneendring. Ikke for min del, jeg er som sagt veldig glad i merkverdige navn. Jeg husker fra min barndom at det fans noe som het ”feavlslag”. Det dreide seg om å få fram de beste fe, man investerte i å kjøpe inn en skikkelig okse som kunne bedekke våre mer eller mindre tvilsomme kyr, og jeg var en av dem som var med og leide en kåt ku til stamoksen hos Helge Solheim. Feavlslaget på Espenes fikk navnet ”Start”. Vi lo hver gang det stod oppslag på Samvirkelaget der det stod at ”Feavlslaget ”Start” har årsmøte den..... på Moen bedehus”. Men det er jo et veldig godt navn?

Eksisterer feavlslaget? Neppe. Det er ikke kyr igjen, og hva skal man da med stamokse? Men eksisterer ungdomslaget ”Forsøket”? Ja. Gratulerer med langt liv, og fortsett med forsøkene!

av: Knut Østrem
Ved svs, kl 14:12