LokalAvisa.no > Halsa-nytt mail
 
 
toppen
Nyheter 18/11 2004
HVOR HØRER FYRSTIKKFURUA HJEMME??
Nitedals fyrstikkeske (foto:J. Bjørkli)
Nitedals fyrstikkeske (foto:J. Bjørkli)
Fyrstikkesken fra Nittedal har vunnet designerpriser. Men hvor er egentlig motivet hentet fra?

I mange år har det vært snakk om, i Rogaland vel og merke, om at fyrstikktreet står ved Lundevannet ved Moi.
Før krigen gikk jernbanelinjen kun få meter fra treet.
En anleggsarbeider tok da et bilde av det, og dette bildet ble senere brukt i en reklamekampanje for NSB, og deretter på fyrstikkesken mener folket i Moi.
Men historien herifra er at maleren Thorolf Holmboe var på Grønøy og malte noen ganger tidlig på 20-tallet. Et av hans motiv ble senere kjøpt av NSB som brukte dette i sin markedsføring av Norge som reisemål. Videre ble da dette bildet satt på fyrstikkesken. Hvor er egentlig motivet hentet fra?
Dette er det store spørsmålet i en debatt som i den siste tiden har versert i Stavanger Aftenblad.

Hele denne saken startet med at Aftenbladets journalist mottok et tips om «fyrstikktreet på Moi». Den tidligere nevnte journalisten grep fatt i denne saken for å prøve å finne ut hvor treet lå, og for å finne ev. bevis.
Til slutt måtte han gi tapt og spørre avisas lesere om hjelp.
Bjarne Lundegård som opprinnelig er fra Meløy oppdaget denne saken, han tok affære og gjorde Aftenbladet oppmerksom på at fyrstikktreet lå på Grønøya.

Vår egen ordfører, Arild Kjerpeseth, har vært på banen i denne saken, hans kommentar til Aftenbladet var: ”Vi kommer til å sette inn forsvaret og erklære krig, hvis Rogaland prøver å ta æren for Grønøyfurua. ”
Også historielaget har uttalt seg i denne saken. De har sendt et brev til ordføreren i Meløy og til kulturkontoret. I brevet sier de at de vil ha en merket sti til furua, samt at det settes opp en info-tavle ett eller annet sted. Gjerne på Grønøy.
De mener også at furua bør brukes mer i markedsføringen av Meløy, blant annet i turistbrosjyrer og i logoer.

Grønøy har nok et foreløpig forsprang, men det endelige ”fellende beviset” mangler enda.

Halsa – Nytt synes denne saken er så prinsippiell viktig at vi tar også opp tråden i denne saken og ønsker å bidra til at furua på fyrstikkesken får bevist og stadfestet sin opprinnelighet. Så kjære leser, har du
tips, info eller kommentarer
om denne saken, så ikke nøl med å ta kontakt med oss. Redaksjonen lover å videresende ditt tips og din mening til de rette instanser.


Det kan vel også tas med at et bilde av Grønøy-furua er observert i Manhattan i New York. Dette skjedde i 1925 da en mann fra Bolga var i USA. Dette kan jo ha vært Holmboes «NSB-furu ».

Vi får kjempe med nebb og klør for å unngå at Rogaland tar denne ”nasjonalhelligdommen.”

Dette er den mye omtalte plakaten som henger på jernbanemuseet. Bildet er kopiert fra en forside av Meløy Historielag sin årbok.Dette er furua som står på Grønøy.....
Foto; Anfinn Myrvang


....og denne på Moi
Foto; Arnt Olav KlippenbergNår du ser dette bildet, så er det vel egentlig ingen tvil om at furua hører hjemme på Grønøy.
Fotograf ukjent

De to siste bildene er speilvendt
Ved Jonas, kl 18:34