LokalAvisa.no > Gratangsværingen > Kirkeposten mail
 
 

Gratangsværingen - Lokalavisa i Gratangen

Kirkeposten 06/09 2004
Lysskipet til Gratangen kirke under oppseiling
Smed Henning Kumle (foto:TVH)
Smed Henning Kumle (foto:TVH)
(Større bilde? Klikk her)

Smed Henning Kumle, som når har etablert seg sentralt på Østlandet både som gårdbruker og smed, var også i år på plass på Foldvikmarkedet(hvor bildet er tatt). Denne gang var det vakre støpte knapper han stilte ut til salg. Lysskipet (nordlandsbåt) i smijern til Gratangen kirke er godt i rute, men har tatt litt lenger tid enn beregnet på grunn av en sykmeldingsperiode i sommer. Å slå med hammeren tar på armene - også for en smed!

Likevel regner Kumle med å ha skipet ferdig til Allehelgensdag i begynnelsen av november. Lysskipet vil dermed bli vår kirkes lysglobe til bruk Allehelgensdag og ellers aller alle søndager i året - i tillegg til gravferder og andre anledninger. Det er godt å tenne et lys og minne Gud om dem man har i tankene - både i sorg og i glede.

Fra gammelt var det tradisjon flere steder i Norge å ha lysskip i kirka. Lysgloben har neppe så lang tradisjon her hos oss. Dermed er Gratangen kirke blant de aller første (kanskje den første!) som igjen tar i bruk lysskipet som lysholder. Smed Henning Kumle, som også er historiker, synes prosjektet er svært spennende og regner med at slike skip etterhvert vil komme i flere kirker.
Ved TVH, kl 13:10