LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 11/09 2003
En av Norges største sauefjøser
Natt til 25. juni i fjor brant driftsbygningen på Myrholt gård ned. I dag har Jarl Myrholt bygd opp en av Norges største sauefjøser.

Myrholt gård var kombinert gris- og sauebruk frem til i fjor sommer. Etter brannen bestemte Myrholt seg for å satse på rent sauebruk med plass til 720 vinterforede sauer.

– Natt til 25. juni i fjor er ei natt man helst vil glemme. Da hadde jeg over 500 sauer og lam til fjells, og jeg spurte meg selv om jeg skulle sende alt til salgslaget eller om jeg skulle bygge opp igjen. Men etter ei stund hadde jeg tenkt ut i grove trekk hvordan det kunne gjøres, og lørdagskvelden en uke etter brannen, snakket jeg over telefon med Rolf Ingar Eggum, fagsjefen i Gilde-Nord-Norges Salgslag. I løpet av den kvelden ble fjøsen tegnet. Jeg har hatt utrolig god støtte fra salgslaget, og den hjelpen jeg har fått der fra fagfolkene, har vært uvurderlig i den situasjonen som jeg har vært i, forteller Myrholt.

Egne konstruksjonsideer
Myrholt har benyttet seg av lokale entreprenører så langt som det har vært mulig. Bygningen er forøvrig den største sauefjøsen som Linto AS har levert. Konstruksjonen er selvbærende, og flere av løsningene har Myrholt selv tenkt ut, blant annet brua i driftsbygningen.

– Den ville jeg ha for letttere å ha oversikt både under lamminga og ellers. På denne måten blir kveldsrunden enkel. Hvis jeg ikke hadde hatt brua, måtte jeg ha gått rundt i forgangene og forstyrret hvert enkelt dyr, forklarer Myrholt.

Vannfyllingen til gjødselkjelleren er også en av hans konstruksjonsideer.

– Her er det taknedløpet med regnvann som renner ned i kjelleren. Så har jeg en krane som jeg bare stenger igjen når det er blitt fylt. Det var noe jeg tenkte ut for å gjøre det så lettvint som mulig.

Stahet
Det var i 1987 at Myrholt overtok gården. Dengang hadde han tyve sauer. I dag er Myrholt gård en av de største privateide sauebruk på landsbasis. Til vinteren blir det sannsynligvis mellom 350-400 dyr i fjøsen. Myrholt føler at det er godt å være kommet så langt når han tenker tilbake på den motgangen det har vært.

– Man kjenner at man har vært på grensen for hva man tåler, og det skal en god porsjon stahet og fandenivoldskhet til for å gå på igjen med krum rygg. Det har vært tøft, men jeg hadde bestemt meg for å bygge større ut fra de arelaet jeg da hadde. Jeg er alene om driften og har eneansvaret for en liten gutt, og derfor valgte jeg å satse kun på sauedrift fordi det er enklere, forteller Myrholt.

Fylkesjordsjef Morten Furunes er imponert over bygget.

– Det virker veldig tiltalende, det er lett å ha tilsyn, og det ser ut til at det kommer til å fungere godt også i praksis, sier Furunes.

Til høyre: Fylkesjordsjef Morten Furunes overrekker blomster til Jarl Myrholt.

Han tror ikke at man vil få mange sauefjøs av denne størrelsesordenen fremover.

– Men at vi vil få stadig større fjøsbygninger, er ganske sikkert. I Nord-Norge har vi en rekke fortrinn som man til vanlig ikke tenker over. Vi har bedre klima for sauen enn de har i andre deler av landet, vi har bedre beitemuligheter – og ikke minst det at man her har beitet rett utenfor gården. Disse fortrinnene er det Jarl Myrholt utnytter, og han er jo en eksponent for denne type sauebruk, sier Furunes.

Også Furunes tror at dette er en av de største sauefjøsene på landsbasis.

– Svært mange ville bare ha gitt opp hvis de opplevde en slik katastrofe som Myrholt gjorde i fjor da gården brant ned til grunnen. Da er det desto mer imponerende at han kom så fort i gang og man ser hva han har bygd opp igjen. Det er utfordrende å satse stort, sier Morten Furunes.
Ved AIH, kl 12:12