LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 18/08 2003
Norgesmester i bridge
Teft, teori og en god porsjon psykologi. Det er nøkkelordene for en god bridgespiller, forteller nybakt Norges-mester Svein Olsen.

Norgesmester i bridge. Teft og psykologi er nøkkelord for en god bridgespiller, sier Svein Olsen.

Det var under Norgesmesterskapet i bridge som ble arrangert i Stavanger fra 26. juli til 2. august at Svein Olsen sammen med Rune B. Andersen, Jo-Arne Ovesen og Dag J. Stokkvik gikk av med seieren i NM-Monrad lag. Alle fire har tilknytning til Midt-Troms. Svein er opprinnelig fra Finnmark, men har vært bosatt siden 1983 i Dyrøy.

– Det var heime i Finnmarka at vi så på foreldrene våre som spilte bridge, og da ble det til at vi også lærte det og begynte å spille i klubb. Det er så enkelt med bridge. Enten elsker du det, eller så hater du det. Da jeg kom til Dyrøy, begynte jeg å spille mer og mer, og da jeg var ungdom, hendte det rett som det var at vi spilte seks dager i uka, forteller Svein.

Divisjonsspill
Etter hvert ble det jobb og familie, og bridgespillingen dabbet litt av. Men i nærmiljøet er det et visst bridge-miljø, forteller Svein. Selv har han spilt for Sørreisa bridgeklubb de siste 10-15 årene. Divisjonsspillet er lagt opp på samme måte som i fotball.

– Vinner du, så rykker du opp en divisjon, og blir du blant de siste, så rykker du ned. Vi spiller i 2. divisjon sammen med rundt 30 lag i hele landet. I 3. divisjon er det 81 lag og i 4. og 5. divisjon er det ubegrenset antall lag. Det er to turneringer, en på våren og en på høsten, og der avgjøres det om du rykker opp eller ned. Vi har spilt i 2. divisjon de siste 10 årene, sier Svein.

Sannsynlighetsberegning
Bridge er ikke et vanlig kortspill. Det er mye teori, det er sannsynlighetsberegning, matematikk og ikke minst en god porsjon psykologi. Det er blitt regnet ut at hvis du spiller ti spill hver dag, så vil du først etter 100 år få nøyaktig de samme kortene tilbake på hånden. Det sier noe om variasjonsmulighetene. Man må ha teft, og man må kunne lese motstanderens kort.

– Det er dessuten viktig å ha klare avtaler med makkeren om hvilke signaler og konvensjoner som skal brukes for å beskrive hånden din. Vi forteller til hverandre via et meldesystem hva vi har for å oppnå best mulig kontrakt. Han som har bridgespalten i VG er ranket blant en av de to beste i verden. Han har vært norgesmester, europamester og verdensmester et utall av ganger, og han er så god at man enkelte ganger skulle tro at han hadde sett kortene de andre sitter med, sier Svein.

Klar seier
Det er 4. året at NM i bridge arrangeres i denne formen. Under mesterskapet er mange finaler samlet som spilles over hele uka. Klassene omfatter blant annet junior, mix, veteran, parfinaler og lagfinaler. Turneringsformen i Monrad er slik at du alltid møter de lagene som ligger deg nærmest på resultatlisten. Dermed får man hele tiden best mulig motstander. I klassen deltok 48 lag.

– Vi vant turneringen med 227 poeng. De som ble nummer to, hadde 214 poeng, og da ble det en ganske klar seier når man tenker på at man bare kan få 25 poeng på hver kamp, sier Svein.

Fantastisk spill
Det finnes mye av litteratur å pløye gjennom for en ivrig bridge-entusiast. Men ellers gjelder samme reglene som i fotball. Skal man hevde seg i toppen, er det kun spilletrening som gjelder. Det er viktig å spille, og viktig å spille både med og mot gode spillere.

– Hvis du for eksempel mangler syv kort i en farge, så er det matematisk bevist at så og så mange av de kortene sitter fordelt på den og den hånden. De som er gode i teorien, spiller ofte på det som er størst odds hvis de ikke har andre ting å forholde seg til. Og de lykkes gjerne oftere også enn de som ikke har teorien med seg, forklarer Svein.

– For folk som liker kortspill, er bridge et fantastisk spill, men kanskje litt fremmed for enkelte. Bridge i Norge sliter litt med rekrutteringen, men det er mange bridgeklubber her i området. Det er en flott hobby. Det koster å delta på turneringene, men utstyret du trenger er ikke mer enn en kortstokk.

– Og den får du plass til på innerlomma, smiler Svein Olsen.
Ved AIH, kl 13:46