LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 15/08 2003
Dyrøy-sommer og moltehøst
Sommeren går mot hell, men enkelte sommergjester blir litt lengre enn andre. Ikke minst når moltene tar til å modnes.

Modne molter. Anne Johanne og Bernard Guttormsen får med seg bærsesongen i Dyrøy.

Anne Johanne og Bernard Guttormsen bor om vinteren i Våler i Solør, men hver sommer de siste 25 år er blitt tilbragt i Dyrøy hvor Bernard har familien sin.

– Før var vi bare her nord i tre uker om sommeren, men etter at vi ble pensjonister begge to, så har det blitt hele sesongen, forteller Bernard.

Da er det anledning å være helt til bærsesongen begynner.

– Men når snøen kommer i fjellene, da må vi heimover igjen til Våler, ler Anne Johanne og viser frem noe av det som er plukket inn. Moltene modnes tidlig i Dyrøy.

– Selv er jeg ikke noe til bærplukker, for jeg er fargeblind. Og da ser man ikke bæra så godt. Anne Johanne kan jo av og til vise meg ei tue og så kan jeg sitte der og late som om jeg plukker bæra, humrer Bernard.

Men også for en som er fargeblind, blir det en smak av molter, selv om det mest blir til at han er på havet mens Anne Johanne går i fjellet. Opptil to turer om dagen blir det med båten ut i Dyrøysundet.

– Der sitter jeg så mye at folk snart tror det er en utstoppa nisse fra jul som har forvillet seg ut på havet. For jeg har både rød båt og rød lue. Men det er virkelig sjelefred og medisin å være utpå sundet. Og de tre siste somrene har jeg hatt nok av fisk med meg sørover, sier Bernard.

Bernard er ikke arbeidsledig på feriestedet på Kastnes. Før han drar sørover, håper han at han skal få revet noe av den gamle kaia og få satt den i stand. For Anne Johanne har drømmen i alle år vært å gå over fjellet fra Kastnes og til Bjørkebakken. Denne sommeren gikk drømmen i oppfyllelse.

– Det fikk jeg oppleve i år, for jeg fikk Tordis Guttormsen med meg som kjentmann. Da plukket vi litt molter, men det er enda litt tidlig, for det var mye kart. Men på vår side av fjellet er den mer moden. Jeg liker så godt å gå turer i marka, og her forleden gikk jeg til Trollvatnet. Da hadde jeg egentlig ikke tenkt å plukke bær, men det ble nå til at jeg kom heim med to kilo molter likevel, forteller Anne Johanne.

Hun er opprinnelig fra Ålesund, men har bodd mesteparten av livet på Østlandet. Hun synes det er like fantastisk hvert år å komme nordover til fjellandskapet i Dyrøy. Selv Bernard som er født og oppvokst her, sier turen nordover gjør like stort inntrykk hver gang.

– Det merkes godt å komme til Dyrøy hver sommer når man ellers om året bor i granskog, mener begge.

Hver dag besøkes søsteren Magnhild som bor på aldershjemmet. Hun følger godt med når bæra modnes både i hagen og på myrene. Og når kursen igjen settes sørover, varer minnene fra sommeren i Dyrøy en god stund utover vinteren:

– Noe av molta spiser vi jo her, men resten tar vi med oss heim til Solør. Da blir det en smak av Kastnessommer på selveste julaften, smiler Bernard Guttormsen.
Ved AIH, kl 14:32