LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 13/08 2003
Irenes hage
På Larssletta sør for Kastnes i Dyrøy trives blomstene i Irenes hage.

Irene Johansen med Runar Johansen (8) på fanget foran en bugnende blomsterhage.

– Mange ser den store hagen og tenker hvor mye arbeid man må ha med noe slikt. Men det går ikke an å se på det på det måten, for det er like mye ei glea å holde på med det, helt fra tidlig på våren når man starter opp, forteller Irene Johansen.

Hun og ektemannen Torbjørn flyttet til Larssletta for seks år siden. Selve plassen er så fin at det nærmest er lagt i hendene til å lage til en hage.

– Etter at vi hadde bygd litt, begynte jeg med hagen. Her er det veldig tidlig vår, og fjellet bak gjør det kanskje ekstra lunt. Vi har lite snø og om vinteren er det sjelden vi har over ti kuldegrader, sier Irene.

Grønne fingre
Når man i tillegg har grønne fingrer er det ikke rart at det vokser villig. Petunia, lobelia, solblomster, fløyelsblomster, nemesia, kornblomst, ringblomst, georginer og pelargonia – for å nevne noe – trives godt på Larssletta. Sortene er ikke tilfeldig valgt.

– Du vet man satser på det som gjør noe utav seg og som ikke har så vanskelig for å blomstre, for man vet jo aldri hvordan året blir. Jeg har også rosentre her, men de trenger noen år å vokse på, og siden hagen er så ny, må jeg enda vente en tid før de kommer seg. Men de vil jeg nok plante flere av.

– Og så må jeg skryte av Torbjørn, for det er han som holder på med jordbæra. Vi mellom tre og fire hundre planter, men der slipper jeg å gjøre noe, ler Irene.

Epletre
I tillegg til prydvekstene dyrkes det både tomat og agurk, samtidig som Irene eksperimenterer litt med urter.

– Det kommer et sik ned fra fjellet over veien, og der borte vokser det mye rart. Der har jeg planer om at jeg skal sette ned et epletre. Her nede på sletta kan det være mye sydvest om vinteren, men under berget er det lunere, forklarer Irene.

Svaberg
Det er kort vei ned til havet fra huset. I utkanten av hagen stikker toppen opp av et tidligere svaberg. Der har tjelden reirplassen. Husfolket kjenner han godt. Fuglelivet om våren kan være fantastisk når sørlandsgjestene kommer nordover, noen for å bli, andre bare på mellomlanding. Da har Irene allerede brukt vinteren til å drive blomstene sine frem selv i sine to drivhus. Med unntak av det som er stauder, har hun fått alt frem selv.

– Jeg har planer om å plante videre nedover mot havet også. Akkurat det blir mye arbeid, men når man tar litt og litt i gangen, så tror jeg nok det skal gå det også, smiler Irene Johansen.
Ved AIH, kl 13:27