LokalAvisa.no > Hemnesværingen > Festivalene mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Festivalene 09/08 2003
KUNST I NORDLAND I FARTA
HemnesJazz er i år arena for et ganske stort og unikt kunstprosjekt; ”Kunst i Nordland”. Dette er en variant av det kjente ”Skulpturlandskap Nordland”, som fortsatt er i utvikling. Hemnesberget var tidlig ute med sitt ønske om å bli valgt som et av flere sted som i løpet av en 3-årspeiode skulle bli tilført en eller annet større kunstbegivenhet. Det var Hemnes Jazzforum, Olsenhågen Kunst- og Håndverksenter og Lapphellas Venner som fremmet en søknad, i tillegg til at Hemnes Kommune også sa seg villig til å bidra ved å stille hus til disposisjon, både til overnatting og kunst-formidlingsarena. Senere trakk Lapphellas Venner seg, og Hemnesberget Vel ble med i den lokale organiseringen.

Den internasjonalt kjente samtidskunstneren Markus Renvall fra Finnland ble av fylket plukket ut som hovedkunstner, og han har vært flere turer på Hemnesberget i forkant, for å planlegge en kunstprosess som innbefatter 6 andre profesjonelle kunstnere, samt at publikum selv skal ta del i kunsten.

Kunstprosjektet er stort. Det foregår midt på Torget, ved brygga og i flere hus rundt Torget. Og det er så avgjort samtidskunst av det moderne slaget. Markus Renvall har kalt hele happeningen for ”Peptalk for Hemnesberget”, og noe av ideen bak er å engasjere folk til å se på stedet med nye øyne. Kunsten skal provosere og engasjere, og allerede før ”Kunst i Nordland” ble offisielt åpnet sist torsdag var naturligvis diskusjonene i gang blant de fastboende.

På Torget var det i løpet av onsdag ettermiddag hensatt en masse ”skrot” som tydeligvis så ut til å ha kommet fra Hemnes Mek. Spøkefulle røster antydet at Morten Bjørkan hadde fått dårlig plass på Lapphella, og var nødt til å ta i bruk Torget til lagringsplass for sitt jernskrap.

I løpet av torsdag/fredag begynte imidlertid ”skrotet” å endre karakter. Den 6 meter høye sammensveisede figuren ble nå malt, og det ble malt frodige former direkte på asfalten rundt skulpturen. Inn mot dette malte ble det også malt parkeringsfelt, slik at bilene kunne parkere med front inn mot sentrum, og på denne måten inngå som en del av et større kunstverk. Her er en av hensiktene til kunstnerne at folk skal diskutere og ta stilling til om ikke Torget skulle hatt en eller annen kunstnerisk utsmykning midt på den store og kjedelige flata som Torget utgjør.

Kunst i Nordland er allerede omfattet med stor interesse, og hele prosjektet følges til og med av to journalister fra Italia.
Nedenfor får Hemnesværingens lesere+ kun noen små smakebiter fra det meget spesielle kunstprosjektet.

Tekst / foto: Tore FuruhattKunstverket på Torget, med bilene parkert i sirkel rundt malt og sveiset kunst.Oppe på den gamle og nedlagte Tannklinikken var rommene tatt i bruk til både malte bilder og moderne videokunstI de nedlagte lokalene til ”Præstengs dagligvarer” hadde en kunstner etablert et skiltverksted. Kunstneren malte skilt av det gammeldagse slaget
på bestilling fra publikum.I venterommet på Tannlegekontoret var det laget i stand et svartmalt sorgrom, hvor man kunne sy seg et sørgebånd og pynte det med fargerike knapper
Ved Antoine, kl 17:10