LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 03/02 2003
Varmepumper - et alternativ
Dyrere strøm og jakten på nye og mer lettvinte oppvarmingsmuligheter gjør varmepumper til en ny slager – også i privathusstander. BS Metallprodukter i Brøstadbotn leverer og installerer.

Kjell Ivar Svendsen (fv), Kato Simonsen og Jan Ole Broks demonstrerer ny varmepumpe.

En varmepumpe fungerer slik at den henter varmeenergi fra kald uteluft og avgir varmen innendørs. «Gratis» varmeenergi fra uteluft skal gi betydelig energibesparelse og lavere strømregning i forhold til annen el-basert oppvarming. Varmepumper i bolighus er fremdeles ikke så utbredt i Norge, men i Japan er det nærmere 80 % dekning for boliger. Ikke minst er stadig økende energipriser årsak til utbredelsen. BS Metallprodukter i Brøstadbotn har forhandlet og installert varmepumper siden i fjor:

Bedre kuldemedium
– Til nå har vi montert ut en 35-40 varmepumper, fra Tromsø i nord, til Harstad i sør. Her i Dyrøy er det bortimot 15 som har skaffet seg slikt utstyr, forteller Jan Ole Broks. Hos BS Metallprodukter merker de stigende interesse. Særlig etter at strømprisene nådde nye høyder. Samtidig har det vært utvikling innenfor de forskjellige pumpemerkene.

– For bare noen få år siden var det nesten ingen vits i å montere varmepumpe i bolighus med den vinteren vi har her. Men nå er det bedre kuldemedium i pumpene, og nye varmepumper kan ha et virkeområde helt ned til tyve kuldegrader, forteller montør Kjell Ivar Svendsen. Både han, Jan Ole og Kato Simonsen har alle installert varmepumper hjemme hos seg selv. En mer stabil romtemperatur og mer effektiv luftfiltrering skal også redusere problemer med dårlig luft, pollen og støv.

– Nye pumper har også autorestart, poengterer Jan Ole.

– Dermed slipper man være redd for å komme hjem til iskaldt hus hvis det har vært et kort strømbrudd når man er borte, forklarer han.

Mindre strøm
En varmepumpe er en investering som først betaler seg over tid. Når kostnaden til oppvarming av oppholdsrom forventes redusert med 60-80 %, kan tilbakebetalingsperioden variere fra 3-6 år før strømbesparelsen tilsvarer det investerte beløpet. En varmepumpe dimensjonert for et bolighus ligger i dag på rundt 25.000. Monteringen skal gå unna på en dag. Varmepumper fungerer best i hus med åpne løsninger:

Ovenfor: Jan Ole Broks med varmepumpe i privatboligen.

– Jeg merker jo at jeg har brukt mer strøm den siste tiden, men til gjengjeld har jeg jo ikke rørt vedskia i år. Og et traktorlass med ved koster jo også nå, forteller Kato.

– Men i snitt over hele året har jeg brukt mindre strøm, føyer han til.
Ved AIH, kl 12:21