LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 13/08 2002
Fra Senja til Dyrøya med Davinor
Davinor A/S med produksjon av skinnprodukter ble i månedsskiftet mars/april i fjor etablert i Dyrøy i fjor med eget produksjonslokale i Espejorda. Nå har selskapet tatt utflytting til Dyrøy.

Davinor A/S har eksistert siden 1989, og hadde de første årene tilhold i Sørreisa, senere i Tranøy før det i år ble flytting av hele firmaet til Dyrøy. Produksjonsavdelingen har siden ettervinteren 2001 vært gammelskolen i Espejorda på Dyrøya. Daglig leder i Davinor Marit Eriksen kjøpte konkursboet etter Tuva AS og karakteriserer seg som en slags arvtager til bedriften:

– Her i Dyrøy lå det meste av lokaler klart. I stedet for å etablere alt på nytt i Tranøy, valgte jeg derfor å flytte bedriften hit, forteller Eriksen. Begge de to ansatte i Davinor, Kirsti Ottesen og Berit Hanssen, arbeidet tidligere i Tuva.

– I en overgangsfase ble det mye pendling til Dyrøy, men nå er jeg ikke så ofte i lokalene her selv. Damene syr selv, smiler Eriksen.

Ekspandert sakte
Selve bedriftsideen bak Davinor har ekspandert sakte, sier Marit Eriksen og forteller om hvordan forretningskonseptet kom i gang på slutten av 80-tallet:

– På den tiden arbeidet jeg som freelancejournalist og skulle gjøre en sak på seldøden. Da gjorde jeg vel det som en god journalist ikke skal gjøre, jeg gikk for mye inn i stoffet og opplevde å bli skikkelig opprørt fordi en slik stor ressurs bare skulle forsvinne på den måten. Dermed sendte jeg inn søknad til SND om støtte til å drive med selskinn. Søknaden ble innvilget, og da måtte jeg jo med ett både lære meg å sy og behandle skinn, ler Marit Eriksen.

– Og slik kom da Davinor til. Steinar Bastesen har sagt at Greenpeace er en protestindustri. I så fall er Davinor en antiprotest-industri – en protest som jeg bedriver på min måte, sier Eriksen.

– Vi er hele tiden opptatt av at det vi gjør er økologisk forsvarlig. Vi forurenser ikke, og vi misbruker ikke naturen på noen måte. Det vi leverer er et rent naturprodukt, påpeker Eriksen.

Økt omsetning
Så langt er det ingen problemer hverken med drift eller selskap, kan Eriksen melde. De to ansatte arbeider etter behov, og det er en ordning alle parter trives med, blir det opplyst i enighet. Sommeren kan være lavsesong med mindre arbeid. Men årsresultatet under ett er oppløftende:

– Det vises at vi har fått økt omsetningen og at jeg får bedre tid til å drive med markedsføringen. Når man fører regnskapet selv, oppdager man hvor mye tid det går til alt av formaliteter og papirarbeid. I tillegg er det et arbeid som ikke synes. Man kan jo tenke seg hvordan det er å måtte sette seg inn i åtte stive ringpermer med regler for internkontroll. Det er nok mange i dag som sitter inne med gode og lønnsomme ideer for å starte en bedrift, men hvis man ikke er god på papir, så har man ikke en sjanse. Det å leie inn kompetanse hvis man ikke mestrer feltet selv, blir gjerne for dyrt, og da strander hele forretningen. Det er trist, men noe man bare må konstatere, sier Eriksen.

Sengetepper til Chile
Davinor har kunder i tre verdensdeler, men leverer foreløpig sine fleste varer til kunder i Norge. Vester og jakker hører til det som det går mest av.

– Innen tekstil og konfeksjonsindustrien er det ingen bedrift i Norge som kan konkurrere med utlandet hverken når det gjelder kvantitet eller prisnivå. Derfor er vi nødt til å basere oss på eksklusive varer levert direkte til kunden slik som kunden vil ha det, sier Eriksen og forteller om deres hittil mest spesielle ordre:

– I fjor, midt under den mest hektiske opplæringsperioden, fikk vi kontakt med en chilensk aviseier, en av Latin-Amerikas rikeste menn. Han la inn bestilling på to jakker, to bukser, to anorakker og to sengetepper på 270 ganger 270 cm. Alt i selskinn og til en verdi av over 80.000 kroner. Det er vår største enkeltordre hittil – og kunden skal ha vært godt fornøyd med det han fikk levert fra gammelskolen på Dyrøya til Chile, avslutter Marit Eriksen.

Ved AIH, kl 15:22