LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 04/07 2002
Margrethe og Kristin reddet Betholmen fra å bli rasert..
Kristin og Margrethe (foto:Sindre Storvoll)
Kristin og Margrethe (foto:Sindre Storvoll)
... av hytter.

Mandag 24. juni klokken 11 begynte forrige kommunestyremøte. Et godt stykke ned på en fyldig saksliste, kom saken som var avgjørende for representantene fra ungdomsrådet som hadde møtt opp; ”PS 033/02 Utvidelse av reguleringsplan hyttefelt i Sandvika gnr/bnr. 36/09”. Med forståelige ord: et forslag om å opprette 8 hyttetomter langs strandkanten lengst ut på Betholmen.
To jenter fikk i løpet av noen minutters innlegg snudd kommunestyrets rungende ja, til et 11 nei mot 7 ja til utvidelse. Kommunestyret bestemte seg i stedet for å dra på befaring, noe som hadde vært avslått tidligere.

Margrethe Nikolaisen og Kristin Espenes fullførte i vår sitt siste år på Elvetun Skole, og er videregående-elever til høsten. Kristin bor på veien mot Betholmen, mens Margrethes familie har vånehus på holmen.
- Vi er begge veldig glad i stedet, meddelte Margrethe.
- I sakspapirene var argumentene for hyttebyggingen mye verre enn motargumentene, forklarte Kristin.
Det var disse to som gjorde kommunestyret oppmerksom på de mange negative konsekvensene en slik utbygging ville medført forrige mandag.
Om utvidelsen ville funnet sted, ville flere av de nye tomtene gått ned til havet og de private eierne ville hatt ”monopol på strandkanten” forklarer Margrethe. Betholmen er et populært sted å ferdes, det er mange skoleklasser og familier generelt som tilbringer tid i naturperlen. Veien blir brukt som ridevei. Hyttebygging ville minst fordoble trafikken, og bønder med kyr og sauer ville øke sjansene for påkjørsler og forstyrrelser.

I tilegg har de engasjert seg i ungdomsrådet, som har talerett i kommunestyret. Men dette er første gang de selv vær direkte politisk aktive. Når de fikk innblikk i sakspapirene og et eget saksfremlegg samt dato for møtet, arbeidet jentene flittig med innlegget i flere dager. Etter det Revestreken kjenner til, har jentene blitt bistått litt faglig angående fremgangsmåte.
- Vi ble oppfordret til å si akkurat det vi mente.
Under innlegget byttet Margrethe og Kristin på å snakke og hver av kommunestyremedlemmene fikk en kopi av saken deres.
De tøffe jentene tror årsaken til at saken slo gjennom var at saken kom fra et uventet hold.
- Ordføreren var overrasket at det var DERFOR vi var der, ler jentene.
- Kommunestyre var positivt innsilt, og mente det var bra ungdommen engasjerte seg i ting som ikke gikk direkte på ungdomsbasen og ungdomssaker, forteller Kristin.
- Dette var gøy, konstanterer Margrethe.

Begge jentene er overbevist om at de vil engasjere seg mer i politikken fremover, - nettopp fordi det nytter. Til andre ungdom i samme situasjon som kvier seg litt for å stå frem er jentene klar;
- Hopp i det, ikke vær redd for å ta inititativ og si nøyaktig det du mener.
Men duoen oppfordrer til ta kontakt med noen kyndige på forhånd

Ved ss, kl 21:37