LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Namn på Senja mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noNamn på Senja 31/05 2002
Leirpollfjellet - Leirfjellet
På Leirpollfjellet (foto:hakre)
På Leirpollfjellet (foto:hakre)
v/han hakre
Her en dag fikk eg E-post frå sjølvaste redaktørn i Budstikka. Korførr heite det Leirfjellet, det der fjellet søraførr Eidet? Der e jo ikkje leir, skreiv han.
Majn har jo rett. Der e ikkje leir i fjellet, men det e der nede ved havet på nordsida av fjellet. Dokker veit no alle som e litt lokalkjent at den fjorden som går inn på vestsida av Eidet heite Eidepollen, eidepåjln på våres språk. Og like utaførre Holmenesset mellom Eidet og Hals, svinge Eidepåjln inn mot aust og lage ei runde bukt. Der e det mykje leir – og den heite Leirpollen – på våres språk Leirpåjln. Og en pojll e en fjordarm, gjerne med trangt innløp. Akkurat slik e Leirpåjln.
Rett opp av Leirpåjln har vi det fjellet som de fleste kalle Leirfjellet. Og det e sant som våres kjære redaktør sei, der e ikkje leir. Så vi kan altså med stor sikkerheit sei at det e Leirpåjln som har gjedd fjellet namn – så det kom tel å heite Leirpollfjellet, Leirpåjllfjejllet. Her e da også et eksempel på at kartan har brukt det riktige namnet, Leirpollfjellet.
Men så får folk det travelt, de rasjonalisere språket og spare kjeften. Det e jo fortare å sei Leirfjellet enn Leirpåjllfjejllet. Eg har beregna at førr kver gang vi sei Leirfjellet, har vi spart e halvt tidels sekund. Sei vi namnet 5 ganga på en dag, har vi spart et heilt sekund i tid, og når vi har brukt namnet 300 ganga har vi rasjonalisert tidsforbruket med ett heilt minutt. Og vi skal ikkje ha sagt namnet Leirfjellet meir enn 18000ganga, så blir det en time. Og etter å ha gjentatt det 216.000 ganga har vi verkelig fådd uttelling med en lang dag på 12 tima. Det gjeld å rasjonalisere livet sitt.
Men eg sei no Leirpollfjellet likevel.
Og det som e flott med Leirpollfjellet, e at der e så godt å gå, der e tørre berg (når det ikkje regne), og der e blomster heilt opp tel varn.
God tur tel Leirpollfjellet!

Bildet: Tre som tok seg opp tel Leirpollfjellet førleden kveld – ho Linn Siri, han Bjørn Eirik og han Nils. Og så fotografen. Dokker ser Eidet og litt av Eidepåljn tel venstre.
Ved hnn, kl 22:48