LokalAvisa.no > Revestreken > Før i tia mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Før i tia 20/02 2002
Sjøfugl med dårlig rykte
«Full som en alke» heter det. Men ikke alle tenker over at begrepet opprinnelig har en ganske så bokstavelig betydning. En tolkning går ut på at begrepet henspeiler på alkas vaggende ganglag. Men når alka svømmer gjennom en fiskestim, hender det ikke rent sjelden at den spiser seg så full at fiskesporden henger ut av nebbet på den. Siste er kanskje mer trolig opphavet til sjøfuglens noe dårlige ryktet.

Mange alkefugler finner i dag sin endelikt i fiskegarn. Bestanden er sårbar av mange grunner. Alka formerer seg langsomt, og både eggene og kjøttet av den pingvinlignende havfuglen har til alle tider vært ettertraktet. En slektning av dagens alke er ikke lenger blant oss: Geirfuglen. Sørgelig ute av stand til å fly ble han et lett bytte som den ettertraktede matfuglen han var. Opp mot åtte kilo kunne han veie. Når man tenker på at en riktig stor norsk havørn sjelden blir mer enn syv kilo, får man en anelse om størrelsen.

Mot 1600-tallet ble det drevet systematisk jakt på geirfuglen på grunn av fjærene. År 1800 var den store kolonien på Newfoundland utryddet, og førti år senere skal den siste geirfugl ha gått ut av historien på Eldey på Island.

Men gamle ishavsfarere, av den generasjonen som gikk bort for et par-tre tiår siden, kunne etter turer langt borte i ishavet fortelle om en underlig sky fugl, stor av vekst, som var å se på de mest folketomme steder i isødet, opp dit hvor ingen drivgarn fant veien og ingen geirfugljegere våget seg. Om det virkelig var kjempealka de hadde sett, vet ingen i dag. Men en vakker - og trist - historie er det nå likevel som selv hardbarkede gamle ishavsskippere ble rørt av.
Ved AIH, kl 12:47