LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 21/01 2002
Orientalsk dans i Dyrøy
Når det første snøteppet legger seg over teletatt jord og det krypende vintermørket varsler novembers ankomst, da samles noen av Dyrøys danseglade i Dyrøyhallen. For mens badmintonfluene virvler i luften i bane 1 og 2 og det trenes styrke i bane 3, øves det orientalsk dans bak hallveggen i bane 4 med klirrende paljetter og flagrende gevanter.
-Magedans, forklarer kursleder Ann-Brith Jensen, er et kunstig begrep, skapt av en filmindustri som så det utnyttbare potensialet i en noe suspekt fremstilling av denne kunstformen. Den ekte orientalske dansen skal være sensuell, uten å virke pornografisk. Dansen skal få deg til å assosiere bevegelsene med en slange som snor seg, og i Østen representerer slangen kraft og visdom.

Begrepet har likevel en slags sammenheng med dansens opprinnelse. Det fortelles at unge jenter læres opp i dansens slangelignende bevegelser fordi muskulatur opptrent på denne måten er til hjelp under fødsler. I områder hvor orientalsk dans praktiseres, skal bekkenløsning være et ukjent begrep. Teknikker som "kamelen", "bølgen" og andre rullende bevegelser blir trent den dag i dag av kvinner før fødselen. Orientalsk dans gjør godt for både hofte og rygg - og for kropp og sjel. Også for dansere av i dag står forløsning sentralt:
-Psykiske spenninger forplanter seg lett ned til mageregionen - det er jo ikke for ingenting at magen kalles kroppens speil, forteller Jensen. -Bevegelsene i orientalsk dans treffer nettopp noen av disse punktene i magen og skaper velvære både fysisk og psykisk.
Den orientalske dansegruppen i Brøstadbotn øver stadig inn nye danser. Poenget er å skape dans ut fra de teknikker som vi kan, forteller Jensen. Kurset handler ikke bare om fysisk trening. Det skal være gøy og samtidig gi bedre kroppsbeherskelse, forklarer hun.
-Samtidig er det litt deilig å få lov til å være kvinnelig, føyer Jensen smilende til. -Det er det ikke så ofte man har legitim rett til å være i dag - og det er kanskje samtidig et tankekors at man må inn i den innerste delen av Dyrøy-hallen på mandagskveldene for å få lov til å utfolde seg, avslutter Ann-Brith Jensen.
Ved AIH, kl 09:32