LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Namn på Senja mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noNamn på Senja 29/11 2001
Valan
Valan (foto:hakre)
Valan (foto:hakre)
v/hakre
Uttale: va:lan)

Tel bildet: Valan, denna går over Langkjosen i Hofsøybotn.

Det va en haustdag i 1955. Eg var nykommar i bygda, hadde vorre på Senja og Stonglandet bare vel et år, og fungerte som umgangsskolelærar i kretsan Stangnes og Halsnes, altså di plassan som etter poststed og dampskipsanløp heitte Lekangsund og Stonglandshals. Det var vel en lørdag, og eg kom frå Halsnes og hadde den splitternye kona mi med tel Stangnes skole der vi bodde. Det blei sødvestkuling, og han skvetta hav på oss da vi tok snarveian ytterst ute i di lange kjosan i Hofsøybotn, der havet i lang tid har brøtte i land stein tel å gå på – over havet. Så slepp man å gå rundt kjos-botnan.
Så kom vi over mot Valvågen og det første bruket der, Heimtun. Våt va vi jo etter havblæstern, kan du skjønne. Og førbi Heimtun slapp vi ikkje, førr der sto ho Jensina Heimtun på trappa og tvang oss inn.
- Kaffe skal dokker ha, blaut og førfrosen som dokker e. Kom inn! Dokker har vel gådd Valan?
- Ja, vi har gådd Valan,
sa ho eg va i lag med, og vi hadde fått sjyskvetten over oss og vi va litt førfrosen, og vi hadde løst på kaffe, og ho Jensina hadde den der sorten som e nesten best i verden og vi drakk og åt. Og så detta spørsmålet:: Ka e Valan?
Ja, Valan, det va di der moloan vi hadde gådd over, di som havet sjøl har bygd ytterst ute i di lange kjosan – førr at folk skal sleppe å gå den lange omveien innom kjosbotnan. Ja, det e Valan.

Ka betyr så namnet val? Eg tenkte straks på ”Og så samles vi på valen” – og på Valen i Vardø som nettopp e en vei bygd mellom di to delan av Vardøya. Og så ligna det jo på Valvågen like ved. Men namnet Valvågen uttales med kort a – Vallvågen. Valan har lang a – va:lan. Og eg meine at Vallvågen kanskje kjem av gammelnorsk vollr, genitiv vallar, og beyr voll eller momark. Men det har eg skrevve om før.

En kar snakka om Valan at det muligens va ei fangstinnretning, bygd i eldgammel tid. Fangstfolk bygde demning ytterst i kjosan, og med flo sjy hadde di åpne renne så sjyen fossa inn og fesken føllte med. Så stengte di att på høgste flo og tok fesken når sjyen fall.
Men det e nok havet som har brøtte inn stein og laga en steingar. Val e et eid som står under vatn med flo eller spring. Slik har det nok sitt opphav i gammelnorsk vadill, som betyr vaplass. Men vadill i gammelnorsk kunne også bety ei vik med grunt vatn. (Slik er det også med kjosan).
Namnet val betyr altså akkurat en ovegang over ei havbukt. No brukes det helst om en steinrygg som ligg tørt, i alle fall med fjæra sjy. Slik e det med valan i Hofsøybotn. På bildet vil du se at det e blidd ganske høge steinrygga, omkring en meter høg. Slik bryt havet inn stein og bygge på lang sikt.

Vi har mange namn på val. De har nesten aldri nokka med kval å gjøre, for kval heite kval, og val er en val, en vaplass som kan ha blidd tel en steinrygg i kjeften av en kjos eller ei bukt.

Det e i alle fall 150 namn i Nord-Norge med val som førsteledd, som betyr det eg har prøvd å førtelle. Det kan finnes andre tolkinge bak et val-namn, men man bør helst se plassen førr å skjønne opphavet. I Kvenangen har vi for eksempel Valanhamn, som e poststadnamn etter Valan.Og så har vi mange namn med endinga val som Vannavalen og Kristoffervalen i Karlsøy kommune.
Ved hnn, kl 17:16