LokalAvisa.no > Revestreken > Reportasjer mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Reportasjer 28/09 2001
Juleforberedelser og gartnertips for vinteren
I gartneriet til May-Elin Hals på Dyrøya er juleforberedelsene allerede godt i gang. På drivhusbenkene dyrkes julestjernene frem på rekke og rad. Programmet følges nøye – for å få riktig farge på stjernene til 1. desember. Advent og røde julestjerner hører sammen:

-Akkurat nå står stjernene med lys rundt 18 timer i døgnet. Fra 1. oktober begynner kortdagsbehandlingen med lys i 10 timer og fullstendig mørke i 14 timer. Frem til 1. november bruker vi svart plast til å dekke plantene til med, men etter 1. november er det jo mørkt nok i de 14 timene, forklarer May-Elin Hals.

Men det er ikke bare innendørs vinteren må forberedes. Sommerhagen må også bevares – under snø og mørketid:

-Roser som er plantet i jorda bør bindes opp og gjerne dekkes med strie eller lignende. Det skjermer også mot skarp sol og tørke når våren kommer. Man kan gjerne legge godt med kompost eller jord rundt stammen. Oppbindingen er det forøvrig lurt å gjøre før frosten kommer – ellers kan det bli vanskelig å få satt støtter i jorda, forteller Hals.

Også andre prydbusker og bærbusker bør bindes opp for å skjermes både mot tørke, snøbrøyting og elg. Staudebed kan man dekke til med bar av einer eller gran. Det samme bør man gjøre med løkbed, særlig de som legges om høsten.

-Men roser som er plantet i krukker, kan godt overvintre inne. Da må de stå mørkt og kjølig. De gamle kjellerne er godt egnet, for det bør ikke være for tørt for plantene.

-Men rosene må ikke være for fuktige når de settes inn, og når våren kommer og temperaturen stiger og de begynner å sprette igjen, da må de vannes og settes i lys, avslutter May-Elin Hals.
Ved AIH, kl 13:57