LokalAvisa.no > Revestreken > Før i tia mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Før i tia 10/09 2001
Livet er ingen falke
«Livet er ingen falke», pleide den gamle kona å si. Født i Dovre et godt stykke tilbake på 1800-tallet var hun ikke store jenta da hun kom til Dyrøy sammen med foreldrene og de to småsøsknene sine. Familien hadde vært husmenn i Gudbrandsdalen og reiste nordover med håp om en bedre tilværelse. Egentlig hadde de tenkt seg til Målselv, men så langt kom de aldri. De landet på Ibestad i 1865 og kom året etter til Dyrøy, til Sortevika på fastlandssiden. Den nye husmannsplassen kunne knapt ha hatt et bedre navn.
De forble husmenn. Men jenta vokste opp, ble gift og flyttet til Senja, hvor hun fikk en ganske trygg tilværelse. Gjennom mange lange år fikk hun se de fleste sider av livet. «Livet er ingen falke», var uttrykket hun hadde klart når folk bar bud om tunge tider.
Man må et stykke tilbake i språkhistorien for å finne opphavet til ordet «falke». «Falke» er en forenklet form av «falske», som igjen stammer fra det norrøne «folski». Når man føyer til at den danske formen er fall-aske, blir begrepet straks lettere å forstå: «Falke» er den lette, hvite asken som hvirvles opp gjennom røyken fra et bål og viser konturene av noe som har brent.
Dermed får uttrykket både noe vemodig og vakkert over seg: Livet er ikke noe som man hvirvles lett igjennom, båret på varme understrømmer. Det visste nok den gamle kona også, når hun etter et langt liv kunne se minnene fare forbi som bleke, gebrekkelige konturer av det som engang var.
Ved AIH, kl 10:03