LokalAvisa.no > Revestreken > Før i tia mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Før i tia 15/08 2001
Marmelen
I sandfjæra (foto:Arne Ivar Hanssen)
I sandfjæra (foto:Arne Ivar Hanssen)
Før i tiden var fjæra full av skrømt. Draugen seilte i en halv båt langsmed land og varslet storm og skipsforlis. Hese fugleskrik og underlige lys ble tolket som jærtegn. Mange snudde hvis de møtte katten på vei ned til båten. Andre igjen så på skarven for å finne ut hvordan været ville bli. Kunne man våge seg på havet den dagen? De kunne saktens trenge fiskelykke, de som før i tiden måtte på havet i all slags vær. Det er ikke til å undres over at folkefantasi og ønsketenkning skapte Marmelen.
Marmelen var en liten overnaturlig skapning som av og til kunne forville seg inn i garnbruket. Tok man vare på marmelen og stelte godt med han, ville han bringe hell til den som fant han. Og fremfor alt: Hadde man marmelen med seg i båten, var man alltid sikret fangst, for marmelen visste av de beste fiskeplassene.
Som mytisk vesen har marmelen en slektning i den irske leprechaun. En leprechaun - navnet betyr bokstavelig ”liten kropp”, og på norsk kaller man jo ofte de underjordiske for småkarer – var i irsk folklore en som også bragte hell til den som greide å fange han. Da ville leprechaunen vise vei til skatten sin, vanligvis en potte med gull.
Ikke sjelden har eventyrene vært fattigmannens trøst, og begge mytene har en sår undertone i seg som bringer tankene hen til alle de som ba så tynt om godt vær – både på hav og land.
Ved AIH, kl 13:34