LokalAvisa.no > Revestreken > Før i tia mail
 
 

Revestreken
 -Lokalavisa i Dyrøy kommune

Før i tia 17/07 2001
Toraderen under fjøstellet
Toraderkiste (foto:Arne Ivar Hanssen)
Toraderkiste (foto:Arne Ivar Hanssen)
Plassert på en stein under tellet på en fjøs på Dyrøya, utsatt for både vær og vind, har denne kassen stått i flerfoldige tiår. Finneren stusset med god grunn: Kassen var for liten til å være en Lofotkiste, og så merkelig forseggjort ut med kraftige jernbeslag og en underlig lukkemekanisme. Dessuten var den malt blå. Hengslene var rustet fast, men etter en del forsiktig lirking, lot kassen seg åpne i bakkant.
Inne i kisten lå en gammel og noe medtatt torader. Noe ugreie i ventilmekanismen har visst plaget den daværende eieren, som åpenbart fant råd: Over ventilklaffene ligger en gulnet forside av et ”Senjens Blad” fra 1916, i den tiden aviser kostet 65 øre kvartalet forskuddsvis. Et stykke ned på det krøllete arket kan man lese en klar oppfordring: ”Ingen bør kjøpe sine varer hos de handelsmænd som tillater sine kunder at spytte paa gulvet.” Nei, ikke da heller.
Man synes man ser spillemannen for seg, der han sitter på bygdedansen plassert på en trekasse med toraderen på fanget og tramper takten med treskoen på plankegulvet. Før han satte fra seg toraderkisten for godt under fjøsen – for videreføring til neste generasjon.
Ved AIH, kl 14:47